IDIS ”Viitorul” a lansat o nouă ediție a Monitorului Economic, joi, 26 februarie. Experții IDIS au reflectat evenimentele anului trecut și au venit cu prognoze și recomandări pentru anul curent. Potrivit autorilor, prognozele pentru anul 2015 nu sunt optimiste și reprezintă premise îngrijorătoare pentru o recesiune economică a țării.
Experții prognozează o descreștere agricolă, care va influența, la rândul său, sectorul industriei; o criză a pieței muncii și sporirea șomajului cu cel puțin 5%; o inflație de două cifre, ajungând la 19,5%, în cel mai optimist caz; un deficit bugetar în mărime de 5,5% din PIB; un impact negativ al pieței valutare, cu o medie de 20,7 lei pentru un dolar. Toate acestea vor afecta puterea de consum a populației și creșterea tarifelor cu cel puțin 45% la energia electrică și gaze naturale și 33% pentru energia termică.
Monitorul Economic a fost elaborat de experții IDIS: Liubomir Chiriac, Viorel Chivriga; Ion Tornea, Angela Secrieru, Corina Gaibu, Sergiu Gaibu, Tatiana Lariușin, Victor Parlicov și Diana Enachi.
Mai jos vedeți prezentări pe scurt pentru fiecare capitol. Varianta integrală a Monitorului Economic, o puteți accesa aici:
Politică. Anul 2014 este anul semnării Acordului de Asociere cu UE și liberalizarea regimului de vize. La polul opus, avem presiunile politico-economice din partea Federației Ruse. În 2015, formarea majorității PLDM-PDM (PCRM) va aduce o anumită stabilizare în societate dar, Guvernul minoritar Gaburici va întâmpina dificultăți majore privind soluționarea problemelor social-politice și economice și nu va dispune de forțe suficiente pentru a continua reformele prevăzute în Acordul de Asociere Moldova-UE. Totodată, presiunile Rusiei asupra RM se vor menține, iar tensiunile politice între oficialitățile de la Chișinău și liderii regiunii transnistrene și găgăuze vor spori.
Produsul Intern Brut. Crizele regionale, precum și fenomenele negative gestionate neadecvat la finele anului 2014 și începutul anului 2015, vor lăsa o amprentă negativă asupra tuturor componentelor PIB, astfel trendul pozitiv al creșterii economice se va inversa. În anul 2015, prognozăm o diminuare a PIB-ului cu 4%.
Agricultură. Pentru anul viitor, estimăm că producția agricolă va înregistra o reducere de circa 14%. Rezultatele slabe din agricultură se vor datora randamentelor scăzute din sectorul vegetal, în special a cerealelor din prima și a doua grupă și a culturilor tehnice (sfecla de zahăr, floarea soarelui). În sectorul animalier, dimpotrivă, vor fi remarcate unele semnale de înviorare timidă a activităților economice, rezultate prin restabilirea parțială a efectivelor de animale.
Industria şi serviciile. Estimăm că în anul 2015, industria se va afla în declin, sub influența factorilor conjuncturii economice externe și interne nefavorabile (embargourilor și recesiunea Federației Ruse; încetinirea creșterii economice în UE; reducerea cererii interne, ca rezultat al deprecierii leului și scăderii remitențelor; diminuarea producției agricole).
Comerţul exterior. În 2014, România, datorită majorării exporturilor și importurilor, pentru prima oară a ocupat prima poziție în topul principalilor parteneri comerciali ai R. Moldova. Pentru anul 2015, estimăm reducerea exporturilor și importurilor cu 5% și, respectiv, 3 la sută față de anul 2014. Cota exporturilor în UE, în totalul exporturilor, va înregistra în continuare creștere. Diversificarea exporturilor va căpăta un trend mai ascendent, realizându-se nu numai pe direcțiile geografice Vest și Est.
Sectorul energetic. În anul 2015, prețurile finale la gazele naturale pentru consumatori vor trebui majorate cu peste 45% și anticipăm că acest lucru se va produce în vară. Principalul factor care va forța această dinamică este deprecierea monedei naționale.
Politica monetară. Operațiunile dubioase și situația precară a unor bănci pot să agraveze efectul crizei importate. Din acest motiv, resursele administrative și financiare limitate ale țării vor trebui să fie divizate pentru soluționarea a două probleme în loc de una: combaterea efectelor negative ale crizei importate din Rusia și, respectiv, redresarea sectorului financiar-bancar.
Preţurile. Efectele fenomenelor care au demarat la sfârșitul anului 2014 vor fi resimțite în 2015, ritmurile de creștere a economiei vor fi negative. Factorul cheie în stabilitatea prețurilor pentru 2015 va fi cursul valutar. Anul acesta vom fi martorii unei inflații de două cifre, în condiția în care veniturile vor stagna. Coșul de consum și puterea de cumpărare a consumatorului va scădea.
Finanţe publice. În 2015, Bugetul Public Național va fi sub un impact negativ puternic determinat de mai mulți factori interni, cât și externi, inclusive alegerile parlamentare din 2014 și cele locale din 2015. Evoluția prognozată a veniturilor și cheltuielilor BPN determină pentru 2015 un deficit bugetar în mărime de 5,5% din PIB.
Economia regiunii transnistrene. În 2015 se așteaptă o scădere considerabilă a activității antreprenoriale dar și creșterea tarifelor și a inflației de consum, drept urmare a incertitudinii politicii interne și a instabilității regionale.
Economia mondială. Anul 2014 a fost cel al dolarului, care s-a apreciat cu 12% față de euro. Moneda unică europeană a încheiat anul 2014 cu cel mai mare declin din 2005 față de dolar și a început noul an la minimul ultimilor patru ani în raport cu moneda americană. Se prognozează că euro se va deprecia la 1,08 USD în prima jumătate a lui 2015 și până la 1,05 USD către sfârșitul trimestrului III, cu o medie anuală de 1,09 USD.
sursa: viitorul.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…