Doi oameni şi-au pierdut viaţa la iazul din Orhei, în mai puţin de două săptămâni. Un bărbat în vârstă de 57 de ani şi o tânără de 35 de ani, care se odihneau aici în zilele de 12 august şi, respectiv, 26 august au intrat în apă, de unde au fost scoşi fără suflare. A doua victimă ar fi lăsat orfan un copil mic, după cum s-a scris pe reţelele de socializare. Organele abilitate continuă să investigheze cauzele şi circumstanţele în care s-au produs decesele.
Un bărbat s-a înecat în iazul din Orhei, în după amiaza zilei de ieri
Cele două tragedii atrag atenţia la activitatea Staţiei de salvare pe apă, în particular, prin prisma asigurării cu resurse necesare neadmiterii accidentelor acvatice. Datele oficiale arată că, în anul curent, situaţia financiară şi efectivul de lucrători din cadrul Staţiei au înregistrat recorduri pozitive absolute.
La începutul lunii iunie, Primăria a propus, iar Consiliul municipal (CM) a acceptat să majoreze cu aproape 730 000 lei cheltuielile bugetare ale anului 2019, la capitolul protecţie şi salvare pe apă. După majorare, suma totală destinată acţiunilor de prevenire şi intervenţie în cazurile accidentelor pe apă s-a ridicat la un nivel fără precedent – 1 178 100 lei.
Numărul angajaţilor de la Staţia de salvare pe apă din Orhei, care este subordonată Primăriei, a crescut proporţional sumelor bugetare. Cu ocazia deschiderii sezonului estival-2019, efectivul-limită al unităţilor de personal a fost completat, pe o perioadă de 5 luni, cu 20 de unități de salvamari.
Spre sfârşitul sezonului estival, Primăria a proiectat să aprobe Regulamentul Staţiei de salvare pe apă, printr-o decizie a CM Orhei. Potrivit documentului, în numărul celor 29 de unităţi din statele de personal al Staţiei de salvare din cadrul Primăriei Orhei, intră şeful staţiei, doi scafandrieri, 6 salvamari permanenţi şi 20 de salvamari estivali (5 luni ).
În acelaşi timp, la capitolul Organizarea activităţii Staţiei din Regulamentul proiectat se menţionează că „Conform schemei de încadrare, Stația de salvare acvatică este condusă de către şeful stației, care se află în subordinea directă a viceprimarului pe probleme de construcții și infrastructură, având în structura sa personal specializat, fără statut de funcționar public: – salvamar, – scafandrier, – lucrător medical, — conducător auto.”
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…