Categories: RegiuneSocialȘtiri

Iazul din Orhei: Doi oameni au decedat | Staţia de salvare pe apă: Cheltuieli de 1 milion 120 mii lei şi 29 de angajaţi

Doi oameni şi-au pierdut viaţa la iazul din Orhei, în mai puţin de două săptămâni. Un bărbat în vârstă de 57 de ani şi o tânără de 35 de ani, care se odihneau aici în zilele de 12 august şi, respectiv, 26 august au intrat în apă, de unde au fost scoşi fără suflare. A doua victimă ar fi lăsat orfan un copil mic, după cum s-a scris pe reţelele de socializare. Organele abilitate continuă să investigheze cauzele şi circumstanţele în care s-au produs decesele. 
Un bărbat s-a înecat în iazul din Orhei, în după amiaza zilei de ieri

O nouă tragedie la iazul din Orhei. Cu puţin timp în urmă, şi-a pierdut viaţa o tânără din satul Pelivan

Cele două tragedii atrag atenţia la activitatea Staţiei de salvare pe apă, în particular, prin prisma asigurării cu resurse necesare neadmiterii accidentelor acvatice. Datele oficiale arată că, în anul curent, situaţia financiară şi efectivul de lucrători din cadrul Staţiei au înregistrat recorduri pozitive absolute.

La începutul lunii iunie, Primăria a propus, iar Consiliul municipal (CM) a acceptat să majoreze cu aproape 730 000 lei cheltuielile bugetare ale anului 2019, la capitolul protecţie şi salvare pe apă. După majorare, suma totală destinată acţiunilor de prevenire şi intervenţie în cazurile accidentelor pe apă s-a ridicat la un nivel fără precedent – 1 178 100 lei.

Numărul angajaţilor de la Staţia de salvare pe apă din Orhei, care este subordonată Primăriei, a crescut proporţional sumelor bugetare. Cu ocazia deschiderii sezonului estival-2019, efectivul-limită al unităţilor de personal a fost completat, pe o perioadă de 5 luni, cu 20 de unități de salvamari.

Spre sfârşitul sezonului estival, Primăria a proiectat să aprobe Regulamentul Staţiei de salvare pe apă, printr-o decizie a CM Orhei. Potrivit documentului, în numărul celor 29 de unităţi din statele de personal al Staţiei de salvare din cadrul Primăriei Orhei, intră şeful staţiei, doi scafandrieri, 6 salvamari permanenţi şi 20 de salvamari estivali (5 luni ).

În acelaşi timp, la capitolul Organizarea activităţii Staţiei din Regulamentul proiectat se menţionează că „Conform schemei de încadrare, Stația de salvare acvatică este condusă de către şeful stației, care se află în subordinea directă a viceprimarului pe probleme de construcții și infrastructură, având în structura sa personal specializat, fără statut de funcționar public: – salvamar, – scafandrier, – lucrător medical, — conducător auto.”

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago