Select your Top Menu from wp menus

Hotărîrea CC privind neutralitatea permanentă a R. Moldova a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea Curţii Constituționale (CC) cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova (art. 11 din Constituție) a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, notează MOLDPRES.

Decizia luată de magistrații Înaltei Curți la 3 mai statuează că dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

În decizia magistraților se mai spune că ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate, iar în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sînt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Conform hotărîrii Curții, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate.

Hotărîrea CC este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.