În temeiul art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2009, nr. 67, art. 183), cu modificările ulterioare, al prevederilor Hotărârii nr. 51 din 19 martie 2021 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică,
ca urmare a analizei evoluției situației epidemiologice pe plan național şi internaţional şi a constatării tendințelor de agravare continuă a procesului epidemic de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova,
în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19 pe durata stării de urgență în sănătate publică şi pentru asigurarea desfășurării activității cultelor religioase în condiții sporite de securitate antiepidemică,
Comisia națională extraordinară de sănătate publică
HOTĂRĂŞTE:
1. Pe durata stării de urgență în sănătate publică, activitatea cultelor religioase, ce ţine de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor şi a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiţionale religioase, se va desfășura în interiorul şi/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19:
1.1. Admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase1 (cu excepţia slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcașul de cult a prevederilor prezentului subpunct.
1.2. Instalarea la intrare în lăcașul de cult, în locuri vizibile si accesibile, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. La intrarea în lăcașul de cult şi în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile.
1.3. Efectuarea triajului observațional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în lăcașurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
1.4. Purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
1.5. Plasarea, la loc vizibil, a anunțurilor scrise privind regulile de distanțare fizică, de evitare a aglomerațiilor, de acces limitat în lăcașurile de cult şi în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcașul de cult), precum şi despre obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție, respectării igienei mâinilor şi a etichetei tusei şi a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcașul de cult a regulilor stabilite.
1.6. Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul şi la sfârșitul zilei de muncă. În caz de depistare a unor simptome specifice infecției respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează şi informează medicul de familie.
1.7. Evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult.
1.8. Neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcașului de cult.
1.9. Promovarea salutului între credincioşi şi slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului şi închinăciune, fără îmbrățișări.
1.10. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puţin 1 metru.
1.11. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafețele de contact frecvent (de exemplu mânerele ușilor, balustradele, scaunele etc.).
1.12. îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate şi să facă rugăciunea de acasă.
1.13. Evitarea organizării pelerinajelor.
1.14. Activităţile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței fizice de 1,5 metri între persoane.
1.15. Activităţile religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate întruniri în masă.
2. Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administrației publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.
3. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.
4. Se solicită reprezentanților mass-media să informeze publicul despre prevederile prezentei hotărâri, precum şi despre necesitatea respectării stricte a măsurilor restrictive şi a măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19.
5. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională şi/sau penală a persoanelor vinovate.
6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la momentul emiterii şi se publică pe pagina oficială a Guvernului.
Președinte al Comisiei, Prim-ministru interimar Aureliu CIOCOI
Vicepreședinte al Comisiei, Secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale Igor CUROV
Secretar al Comisiei, Director interimar al Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică Vasile GUŞTIUC