Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a reafirmat vineri, la Bruxelles, susţinerea UE pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, aplicarea reformelor şi reintegrarea teritorială a Moldovei, astfel încât toţi locuitorii ţării să obţină beneficii.
În cadrul unei întrevederi cu premierul moldovean Iurie Leancă, au fost abordate aspecte privind progresele înregistrate de Republica Moldova, pregătirile pentru Summitul de la Vilnius, unde urmează să fie parafat Acordul de asociere cu UE, şi punerea acestora în aplicare, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chişinău.
Totodată, interlocutorii au discutat coordonarea calendarului 2014 privind semnarea Acordului de asociere şi progresele în domeniile justiţiei şi afacerilor interne, rezultate recunoscute în raportul Comisiei Europene pentru liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, făcut public vineri la Bruxelles.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, i-a înmânat oficial premierului Iurie Leancă raportul privind realizările de către Republica Moldova a angajamentelor din Planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.
‘Această evaluare finală arată că Republica Moldova întruneşte toate condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize’, a declarat Iurie Leancă.
Cei doi oficiali au discutat despre paşii următori în acest proces. Comisarul european a precizat că imediat după Summitul de la Vilnius (28-29 noiembrie), Comisia Europeană va face recomandarea către Parlamentul European şi Consiliul UE să ia o decizie în vederea ridicării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii moldoveni.
UE este gata să ofere sprijin Moldovei pentru proiectele de conexiune cu reţeaua transeuropeană de transport, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene Siim Kallas, responsabil pentru transporturi, în cadrul unei întrevederi cu Iurie Leancă. Cu acest prilej, Kallas a spus că UE susţine în continuare reformele realizate în domeniul transportului de către Republica Moldova, în special aplicarea Acordului de aderare la Spaţiul Aerian Comun.
‘Republica Moldova se aşteaptă să fie integrată cât mai mult posibil în piaţa de transport a UE. Ne-am angajat faţă de o agendă de reforme profunde în toate sectoarele de transport, în scopul atingerii acestui obiectiv’, a menţionat Iurie Leancă.
Oficialii au discutat şi despre cele două proiecte suplimentare importante pentru dezvoltarea legăturilor dintre Moldova şi UE – podurile Ungheni-Iaşi şi Leca-Fălciu, care au fost distruse în cel de-al Doilea Război Mondial şi care urmează să fie renovate.
Partea moldoveană a menţionat, printre altele, că una dintre realizările guvernului de la Chişinău a fost aprobarea strategiei de transport şi logistică 2013 – 2022 pentru toate tipurile de transport, care conţine măsuri bine structurate şi cuprinzătoare pentru îmbunătăţirea sectorului de transport şi care poate atrage investiţii în infrastructură şi în proiecte de dezvoltare, menţionează guvernul R.Moldova
sursa: agerpres.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…