Guvernul va solicita Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pe o perioadă de 30 de zile

Guvernul a decis astăzi să solicite Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, de la 22 octombrie până la 20 noiembrie.

Potrivit hotărârii, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a unor măsuri precum: instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării, etc.

Pe perioada stării de urgență, dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavriliță a explicat necesitatea instituirii stării de urgență pentru a oferi instrumente de reacție promptă în vederea asigurării volumului de gaze necesare.

Starea de urgență este instituită în condițiile în care încă nu s-a ajuns la un numitor comun cu Gazprom privind livrarea gazelor naturale Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat în această dimineață în cadrul unui briefing că runda de negocieri de ieri cu partea rusă a avansat, dar nu s-a soldat deocamdată cu o nouă înțelegere și nici nu există certitudinea că aceasta va fi atinsă în final.
Pe piața gazelor din RM s-a înregistrat un deficit de 16 mil. de metri cubi ceea ce acoperă necesarul țării în luna octombrie în proporție de 67 la sută, iar presiunea în sisteme este la limită, a spus șefa executivului.

sursa: radiochisinau.md

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

2 zile ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

2 zile ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

2 zile ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

3 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

4 zile ago