Select your Top Menu from wp menus

Guvernul va cere anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova

Guvernul va cere anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova ca urmare a identificării dolului la semnarea acestuia, ceea ce atrage nulitatea relativă a tranzacției de vânzare a întreprinderii de stat. Totodată, va fi înaintată o cerere de recuperare a daunelor cauzate de neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor contractuale de către cumpărător. O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri, 4 octombrie, de către Parlament, care a luat act de raportul și concluziile Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării Air Moldova, transmite IPN.

„Comisia de anchetă constată că interesele statului nu au fost protejate la concursul comercial prin care a fost privatizată compania Air Moldova, iar contractul de vânzare-cumpărare nu conține suficiente clauze care ar fi asigurat atingerea obiectivelor declarate de instituțiile satului. Forma și conținutul contractului sunt total inadecvate și disproporționate cu scopul privatizării celei mai importante companii aviatice din Republica Moldova, cu o cifră de afaceri de trei milioane de lei. Contractul nu include garanții ferme de apărare a intereselor statului în această tranzacție”, a declarat în plenul Parlamentului președintele Comisiei, Igor Munteanu.

Potrivit hotărârii aprobate, Guvernul urmează să investigheze și cauzele nerambursării ajutorului de stat acordat companiei aeriene, inclusiv rolul autorităților publice și măsurile întreprinse pentru ca ajutorul de stat sa fie rambursat sau reeșalonat.

Guvernul, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție urmează să raporteze Parlamentului despre executarea recomandărilor Comisiei de anchetă în termen de două luni. 

Recent Centrul Național Anticorupție a anunțat că a fost aplicat sechestru pe bunuri ale companiei Air Moldova în valoare de circa 670 de milioane de lei. Printre activele indisponibilizate sunt automobile, imobile, dar și două aeronave. Anterior, fusese pus un alt sechestru pe capitalul statutar al companiei, în valoare de 301,6 milioane de lei. Astfel, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în acest dosar e de aproximativ un miliard de lei.

Air Moldova a fost vândută în octombrie anul trecut către compania Civil Aviation Group SRL, care gestionează compania aeriană românească Blue Air.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/guvernul-va-cere-anularea-contractului-de-privatizare-a-companiei-air-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19