Select your Top Menu from wp menus

Guvernul una zice şi alta face, moldovenii din Italia în continuare fără sprijin

Cutremurul din 20 şi 29 mai a lăsat mai mulţi moldoveni aflaţi la muncă în Italia fără adăpost şi fără sprijin. Deşi au primit ajutor din partea necunoscuţilor, companiilor de transport private şi a organizaţiilor din diasporă, autorităţile de la Chişinău se pare că i-a uitat.

Ieri, 18 iunie, serviciul de presă al Guvernului a informat că prin intermediul Consulatului din Bologna ar fi fost puse la dispoziţia sinistraţilor mai multe corturi, obiecte de primă necesitate, detergenţi, obiecte de igienă, medicamente etc. Se pare că aceste “ajutoare” au fost doar pe hârtie.

Am încercat să discutăm cu mai mulţi cetăţeni moldoveni din Mirandola, localitatea care a avut cel mai mult de suferit din cauza seismului. Oamenii susţin că reprezentanţii Consulatului, cu excepţia câtorva titluri de călătorie, nu i-au ajutat deloc. “Bologna se află la doar 55 km de Mirandola, iar reprezentanţii Consulatului şi-au adus aminte de noi abia după 10 zile de la tragedie. Am citit în presă despre aşa-zisul ajutor din partea Guvernului. Nu-i nimic adevărat, la noi nu a ajuns nimic”, ne-a spus Nicolae Binzar, un moldovean din Mirandola.

Mai mult, oamenii susţin că Consulatul nu i-a ajutat nici măcar cu perfectarea actelor gratuit. “Am trimis copilul mic acasă, am fost nevoit să plătesc taxa de 20 de euro, deşi s-a comunicat anterior că celor afectaţi de cutremur nu li se va percepe taxa asta. Cei de la Consulat mi-au reproşat: “Dacă ar veni toţi aşa ca tine şi ar vrea acte gratis, ce-ar fi””, spune Nicolae Binzar.

Victoria Luta ne-a comunicat că s-au oferit să-i ajute reprezentanţii companiei Air Moldova şi mai multe companii de transport din România, care au pus la dispoziţie câteva autocare până la Iaşi, nu şi reprezentanţii Consulatului.

Guvernul va adopta o hotărâre privind alocarea a 220 de mii de lei din Fondul de rezervă Consulatului General al Republicii Moldova de la Bologna în vederea acordării suportului material cetăţenilor moldoveni care au avut de suferit de pe urma cutremurelor din nordul Italiei. Moldovenii aflaţi acolo au aflat “vestea” de pe Internet şi se întreabă dacă vor ajunge banii la ei şi-i vor ajuta să iasă din impas. “Dacă banii vor fi transmişi prin Consulat, nu credem că vor ajunge la noi sau poate după câteva luni, când deja nimeni nu va avea nevoie”, a adăugat Nicolae Binzar.

La moment majoritatea copiilor au ajuns în Republica Moldova, însă mulţi cetăţeni moldoveni au fost nevoiţi să rămână acolo pentru că au semnate contracte de muncă, care nu pot fi întrerupte.

Am încercat să contactăm, în repetate rânduri, reprezentanţii Consulatului din Bologna, însă aceştia, cel puţin la telefon, sunt de negăsit.

sursa: Moldova.ORG


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/guvernul-una-zice-si-alta-face-moldovenii-din-italia-in-continuare-fara-sprijin/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19