Începând din aprilie, vom plăti integral tariful pentru gazul consumat. Guvernul a anunţat că nu mai dă compensaţii şi a îndemnat cetăţenii să economisească gazul. Şeful de la Moldovagaz a anunţat că, din aprilie, Republica Moldova va cumpăra gaz de la Gazprom la un preţ dublu dar a dat asigurări că nu se va grăbi să înainteze către ANRE o cerere de modificarea a tarifului.Principalul motiv de scumpirea a preţului de achiziţie a gazului este modificarea, din aprilie, a formulei de calcul. Astfel, în perioda aprilie-septembrie, preţul este format – 70% din costul mediu lunar al gazului pentru luna precedentă şi 30% din costul produselor petroliere.
ION MUNTEAN expert în energetică: „Un alt motiv care influenţează creştere este majorarea produselor petroliere şi a gazelor determinate de războiul din Ucraina care a generat acele scumpiri care sunt imprevizibile.”
ROMAN CHIRCĂ expert economic: „Luna martie a fost o lună care a avut cotaţii extreme până la 3900-4000 de dolari pentru mia de metri cubi. Acum avem deja un preţ de 1100-1200 dolari. Înseamnă că în aprilie Moldovagaz va chita un preţ mai mare.”
Ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a confirmat că, în aprilie, Republica Moldova va cumpara gazul rusesc la un preţ mai mare de 1000 de dolari pentru o mie de m3.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Este devreme să spunem care va fi preţul final, dar va fi mai mare decât în luna martie. Să fim toţi pregătiţi să economisim în luna aprilie vom începe cu instituţiile publice.”
Experţii cred că nu există premise ca Moldovagaz să solicite majorarea tarifului pentru consumatori finali.
ION MUNTEAN expert în energetică: „În ultimele 2 luni preţul de achiziţie a fost mai mic decât preţul inclus in factură, care a permis acumularea unor devieri positive şi acestea sunt necesare pentru a compensa devierile negative pe care le-a înregistrat întreprinderea până la sfărşitul lui ianuarie 2022.”
Pentru luna aprilie, Guvernul nu a planificat compensaţii, iar consumatorii finali vor achita integral consumul de gaz, adică 15 lei şi 18 bani pentru un metru cub. Acest lucru nu se va simţi în noile facturi deoarece tariful integral va fi atenuat de consumul mai mic.
NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republici Moldova: „Începând din aprilie trebuie să consumăm mai puţin şi impactul asupra gospodăriilor şi agenţilor economici este mai mic.”
Astăzi, Rusia a anuţat că nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Acest lucru nu se referă şi la Republica Moldova. În contract este stipulat că putem achita în mai multe valute.”
Şeful de la Moldovagaz a declarat, pentru un portal de ştiri, că, de la 1 mai, întreprinderea va renunţa la dolari în operaţiunile monetare cu „Gazprom”. Potrivit contractului, vom avea două opţiuni: ruble ruseşti şi euro.
Guvernul a aprobat deja o hotărâre prin care prevede că, din vară, R. Moldova va stoca gaze naturale în România. De la Bucureşti, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România este dispusă să participe la securitatea energetică a Republicii Moldova prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României.
sursa: tvrmoldova.md