Guvernul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege privind nivelul minim de existenţă, însă nu va putea în viitorul apropiat să ţină cont de acest indicator pentru a stabili nivelul minim al salariilor, pensiilor, indemnizaţiilor şi a altor beneficii. Despre aceasta a anunţat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.
Ea a menţionat că, la etapa actuală, avînd în vedere posibilităţile limitate ale bugetului de stat, indicele nivelului minim de existenţă nu va fi corelat cu volumul plăţilor enumerate mai sus.
Ministrul şi-a exprimat speranţa că aceasta se va întîmpla în viitorul apropiat, eventual, în termen de trei ani, remarcînd că pentru creşterea salariilor şi pensiilor minime, ajustate la nivelul minim de existenţă, este nevoie de miliarde de lei şi totul va depinde de capacităţile financiare ale ţării.
Minimul de existenţă va include costul coşului alimentar, cheltuielile pentru achiziţionarea produselor industriale şi plata pentru servicii comunale.
În 2011, nivelul minim de existenţă în Republica Moldova, calculat de Biroul Naţional de Statistică în baza metodologiei anterioare, a constituit 1503 de lei pentru o persoană.
Sursa: noi.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…