Select your Top Menu from wp menus

Guvernul își angajează răspunderea în fața Parlamentului pe șapte proiecte de legi

Cabinetul de miniștri își asumă răspunderea pentru un set de proiecte privind modificarea și completarea unor acte legislative. Este vorba despre șapte documente care vizează sistemul energetic, financiar-bancar, agricultura și bugetul.

„Avem de rezolvat câteva subiecte care nu mai rabdă amânare. Am discutat cu colegii din Coaliție, colegii parlamentari, care susțin această decizie de a ne angaja răspunderea. Există deplină deschidere din partea conducerii Parlamentului pentru prezentarea cât mai rapidă a legilor pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în faţa Legislativului. Sunt convins că prin această asumare dăm dovadă de o abordare responsabilă faţă de oameni şi ne luăm în serios obligaţiile pe care le avem”, a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă, în debutul ședinței.

Astfel, unul dintre cele șapte proiecte prevede rectificarea bugetului, fapt ce va permite achitarea compensațiilor în agricultură, procurarea păcurii pentru iarnă, suplinirea Fondului rutier și al celui ecologic.

Un alt document ține de angajamentele Guvernului față de producătorii şi procesatorii de fructe, legume şi struguri cu privire la vacanţa fiscală acordată până la 30 noiembrie 2014, dar şi la scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova.

La fel, producătorilor și procesatorilor de legume, fructe și struguri nu li se vor aplica penalități pentru neplata primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, neachitarea, achitarea tardivă sau achitarea incompletă a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în perioada de până la 30 noiembrie 2014.

Ministerul Agriculturii va prezenta, în termen de 15 zile, Inspectoratului Fiscal, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină o listă a producătorilor și procesatorilor de legume, fructe și struguri. Pentru a fi incluși în listă, agenții economici vor depune la Ministerul Agriculturii, în termen de zece zile, cereri și alte acte solicitate care confirmă practicarea activității de producere, procesare și exportare.

Un alt proiect se referă la unele măsuri privind reorganizarea S.A. „Termocom” într-o întreprindere eficientă și de tip modern. Proiectul va permite atragerea a 40 de milioane de dolari de la Banca Mondială. Documentul a fost susținut de Cabinetul de miniștri în scopul asigurării securităţii energetice, creării condiţiilor pentru prestarea stabilă a serviciilor de alimentare cu energie termică a consumatorilor din Chişinău şi sporirii eficienţei întreprinderilor din sectorul termoenergetic al capitalei.

Totodată, Executivul își asumă răspunderea pentru un proiect cu privire la importul păcurii pentru sezonul toamnă-iarnă 2014-2015 și pentru un document ce prevede declararea utilităţii publice de interes naţional a lucrărilor de reabilitare a unor sisteme centralizate de irigare: Lopatna, Criuleni, Jora de Jos, Coşniţa, Roşcani, Puhăceni, Blindeşti, Grozeşti, Leova Sud şi Chircani-Zîrneşti, conform studiilor de fezabilitate şi proiectelor de execuţie.

Dacă în decurs de trei zile nu va fi depusă vreo moțiune de cenzură, atunci aceste legi vor fi considerate adoptate și transmise Preşedintelui ţării pentru promulgare.

Ultima dată, Guvernul și-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe un pachet de legi la 21 iulie 2014.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/guvernul-isi-angajeaza-raspunderea-in-fata-parlamentului-pe-sapte-proiecte-de-legi/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19