Categories: EconomicSocialȘtiri

Guvernul face totaluri legate de ploile abundente

Ploile şi grindina din ultimele zile au afectat peste patru mii de hectare de culturi. Declaraţia a fost făcută de viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Iurie Uşurelu, în cadrul şedinţei de lucru convocate de premierul Pavel Filip vineri, 3 iunie. Potrivit viceministrului, cel mai tare au fost afectate raionale Ştefan Vodă, Sângerei, Criuleni şi Hânceşti, transmite IPN.

Viceministrul a menţionat că probleme s-au înregistrat şi la capitolul supraumezeala terenurilor. Potrivit lui, mai multe livezi de cireşe au fost afectate de excesul de umezeală.

Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu, a menţionat în cadrul şedinţei că pe traseul Chişinău-Străşeni, sub un pod de cale ferată nivelul apei s-a ridicat cu aproximativ 30 de centimetri. Distanţa este de aproximativ 1,5 kilometri. „Până la acest moment se circulă cu dificultăţi pentru transportul de litraj mic. Avem varianta de rezervă – de obicei punem trecerea peste calea ferată şi înconjurăm acest sector”, a declarat Mihai Harabagiu.

Totodată, şeful Serviciului a afirmat că a înştiinţat autorităţile publice locale despre faptul că în următoarele zile se va înregistra o viitură fluvială ca urmare a precipitaţiilor căzute pe cursul superior al râului Prut. „Astfel, în intervalul 3-5 iunie în sectorul satului Criva – oraşul Costeşti se prevede creşterea nivelului apei cu 0,7 metri faţă de cel de la 3 iunie. Apa se va scurge în limitele apei minore şi pericol de inundaţii nu există”, a declarat Mihail Harabagiu. De asemenea, până la 14 iunie va creşte debitul de revărsare a apei din lacul de acumulare Costeşti-Stânca, pe sectorul Costeşti – Ungheni.

Directorul Agenţiei „Apele Moldovei”, Arcadi Calaraş, a menţionat că în Republica Moldova majoritatea lacurilor de acumulare, pe lângă faptul că nu este alocată finanţarea necesară pentru întreţinerea lor, sunt atribuite în arendă şi întreţinerea lor nu este pusă în responsabilitatea nimănui.

Premierul Pavel Filip a menţionat că este important să fie identificate raionale şi localităţile vulnerabile în faţa calamităţilor naturale pentru a putea preveni situaţii similare pe viitor.

RadioOrhei

Recent Posts

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

7 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

o săptămână ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

o săptămână ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

o săptămână ago