Select your Top Menu from wp menus

Guvernul din Moldova în centrul unui nou SCANDAL financiar internaţional

Guvernul moldovean a nimerit în centrul unui nou scandal financiar internaţional. Primul vice-preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare, Philip Bennett a adresat o scrisoare premierului interimar Natalia Gherman în care indică că guvernul „făcând o mişcare intenţionată şi cinică”, a schimbat Legea instituţiilor financiare, blocând o tranzacţie de procurare de către BERD a acţiunilor Victoriabank, care fusese aprobată de Banca Naţională. Newsmaker.md scrie că potrivit datelor de care dispune, amendamentul, care a provocat nemulţumirea BERD a fost pregătit de miniştrii PD, care au condiţionat astfel votul pentru aprobarea bugetului prin asumare de răspundere guvernamentală.
Amendamentul votat pe 8 aprilie a fost propus de ministrul economiei Stephan Bride (reprezentant al PD) şi susţinut de ministrul finanţelor Anatol Arapu (reprezentant al PLDM). La şedinţa în cauză reprezentanţii Băncii Naţionale au lipsit, iar unicul care s-a împotrivit propunerii a fost vice-preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare, Iurie Filip.
Mai multe surse au comunicat pentru Newsmaker.md că înainte de şedinţă, miniştrii PD au condiţionat aprobarea pachetului de legi privind bugetul şi politica bugetar-fiscală prin votarea „amendamentului Bride”, refuzând în caz contrar să voteze pentru buget.
Fostul premier Chiril Gaburici spune că nu a înţeles imediat că unicul scop al amendamentului era blocarea cumpărării Victoriabank de către BERD. El susţine că aproape imediat a iniţiat anularea deciziei, dar acest lucru nu s-a reuşit pe motiv că la 12 iunie şi-a prezentat demisia.
Stephan Bride a evitat să comenteze această problemă, Ministerul Economiei nu a răspuns la solicitarea portalului informaţional, iar Banca Naţională la momentul publicării materialului nu a expediat încă un răspuns.

sursa: National.MD