Select your Top Menu from wp menus

Guvernul anunță creșteri salariale pentru bugetari. Judecătorii, procurorii și deputații nu sunt incluși în listă

Guvernul a anunțat că a lansat Bugetul Solidarității 2020, proiect de buget care prevede creșteri salariale pentru bugetari, suport mai mare oamenilor cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizații pentru consumul de electricitate, creșterea indemnizației pentru veteranii războiului de pe Nistru și mai multă autonomie financiară pentru administrația publică locală.

Proiectul de buget pentru anul 2020 include mai multe măsuri care să crească ajutorul pentru oamenii cu venituri mici. Guvernul anunță majorarea indemnizației pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pe lună și creșterea numărului de persoane care să beneficieze de această indemnizație.

De asemenea, Guvernul propune și introducerea unui nou program de asistență socială pentru a compensa o parte din cheltuielile pentru consumul energiei electrice, program de care vor beneficia aproximativ 400.000 de pensionari cu venituri mici.

Proiectul bugetului prevede, de asemenea, creșterea indemnizației pe care o primesc veteranii conflictului de pe Nistru de la 100 la 300 de lei pe lună.  

Totodată, bugetul Solidarității 2020 include creșterea salariilor pentru bugetari, de la 6% la 10% din salariul de bază. De aceste majorări vor beneficia cea mai mare parte a bugetarilor, cu excepția deputaților, judecătorilor și procurorilor. De majorări vor beneficia angajații din educație, din instituțiile penitenciare, din domeniul apărării și altele.

Un alt element al Bugetului Solidarității 2020 este creșterea autonomiei financiare locale, prin majorarea până la 100% a cotei de impozite rămase la APL din impozitele pe venit a persoanelor fizice din localitățile rurale și creșterea până la 50% a aceleiași cote pentru orașe.

După definitivarea lucrului la proiectul Bugetului pentru 2020, Guvernul îl va aproba și îl va promova în Parlament.