Select your Top Menu from wp menus

Guvernul a solicitat extinderea contractului actual cu Gazprom de livrare a gazelor

Guvernul de la Chișinău i-a solicitat gigantului rus Gazprom extinderea contractului actual de livrare a gazelor, iar în paralel să fie purtate negocieri pentru semnarea unui nou contract pe termen lung, a declarat astăzi viceministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, care a efectuat o vizită la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai conducerii Gazprom.

Andrei Spânu a precizat că a discutat cu unul dintre vicepreședinții Gazprom, Elena Burmistrova, directoarea Gazprom Export, fiind stabilit că negocierile vor continua, iar deja săptămâna aceasta va fi creat un grup comun de lucru care va avea drept subiecte negocierea noului contract, problema datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, dar și implementarea Pachetului energetic III.

Până la semnarea unui nou contract, Guvernul se pronunță pentru aplicarea prevederilor în vigoare până la 1 octombrie. În această situație, Republica Moldova ar achita aproximativ 214 dolari până la sfârșitul anului și 280 de dolari pentru mia de metri cubi în primele trei luni ale anului viitor.

Andrei Spânu a mai declarat că în prezent nu există riscul unor pene de energie electrică sau la alimentarea cu gaz. În același timp, Guvernul caută soluții de alternativă de livrare a gazului și trecerea unor întreprinderi la energie de alternativă.

Totodată, Andrei Spânu a anunțat că Guvernul studiază aplicarea unui program de susținere a cetățenilor, în special a celor cu venituri mici și a industriei vulnerabile.

Amintim că actualul contract de livrare a gazului a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.

sursa: radiochisinau.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/guvernul-a-solicitat-extinderea-contractului-actual-cu-gazprom-de-livrare-a-gazelor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19