Categories: EconomicPoliticȘtiri

Guvernul a prezentat în Parlament proiectele pentru care şi-a asumat răspunderea

Guvernul Filip a prezentat în Parlament proiectele de legi pentru care şi-a asumat răspunderea. Este vorba despre şapte proiecte care vizează redresarea şi rezoluţia băncilor, Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, modificări la Legea cu privire la Banca Naţională, emisiunea obligaţiilor de stat, modificarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul a făcut uz de procedura privind angajarea răspunderii pentru a promova actele legislative care trebuie să devină operaţionale într-un termen cât mai scurt. „Este o chestiune de responsabilitate faţă de ţară, faţă de cetăţeni şi faţă de partenerii externi. Această asumare este pasul care trebuie făcut pentru reluarea finanţării internaţionale şi continuarea asigurării stabilităţii ţării”, a spus prim-ministrul.

Potrivit lui Pavel Filip, asumarea răspunderii este singura soluţie viabilă la momentul actual. Premierul a menţionat că iniţiativele sunt determinate de necesitatea de a consolida cadrul de reglementare şi supraveghere a sectorului financiar din Republica Moldova, care va oferi autorităţilor statului instrumentele necesare pentru intervenţia promptă în cazul apariţiei dificultăţilor în activitatea instituţiilor financiare.

În debutul şedinţei, deputaţii socialişti au blocat tribuna Parlamentului, cerând întoarcerea miliardelor furate. Înainte să înceapă prezentarea premierului, deputaţii PSRM au părăsit sala de şedinţe. Aceştia s-au ales cu avertizare din partea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, iar liderul PSRM, Igor Dodon, şi preşedintele fracţiunii, Zinaida Greceanîi, au fost sancţionaţi. Aceştia nu vor putea lua cuvântul pe parcursul a trei şedinţe de Parlament.

Dacă timp de 72 de ore nu va fi înaintată o moţiune cenzură, legile pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea vor intra în vigoare, fără să mai fie votate de deputaţi. Dacă moţiunea va fi înregistrată şi susţinută, Guvernul va cădea. Data limită de înregistrare a moţiunii de cenzură este vineri, 30 septembrie, ora 10.25.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago