Nevoia de bani a statului este explicată de experţi prin faptul că la bugetul public se acumulează mai puţine mijloace financiare decât s-a planificat, în timp ce există necesitatea de a finanţa mai multe cheltuieli.
Totodată, experţii atenţionează asupra faptului că banii sunt împrumutaţi pentru o perioadă foarte scurtă, dar la o dobândă foarte mare.
Experţii critică autorităţile pentru că se împrumută atât de mult pe piaţa internă. Adrian Lupuşor, economist la Centrul analitic Expert-Grup, afirmă într-un studiu că „în momentul în care Guvernul se împrumută de pe piaţa internă, acesta intră într-o competiţie neechitabilă cu sectorul real pentru resursele creditoare bancare. Având în vedere faptul că Executivul, prin definiţie, este considerat cel mai sigur debitor, băncile preferă să crediteze statul în detrimentul sectorului real”. Ca rezultat, susţine specialistul, întreprinzătorii privaţi sunt defavorizaţi în ceea ce priveşte obţinerea de împrumuturi.
sursa: adevarul.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…