Select your Top Menu from wp menus

Guvernul a hotărât: Instituţiile de învăţământ cu mai puţin de 91 de elevi vor primi mai puţini bani

De la 1 ianuarie 2013, în toate unitățile administrativ-teritoriale din republică va fi implementată noua metodologie de finanțare, în bază de cost standard per elev. Astfel, şcolile şi liceele vor primi bani de la stat în funcţie de numărul de elevi. Această hotărîre a fost luată la 26 septembrie curent, în ședința de Guvern.

Noua metodă de alocare a banilor va include două componente. Este vorba despre finanţarea „per elev”, adică fiecărui şcolar îi va reveni în anul de învăţământ 2013, cîte 6127 de lei. De asemenea, şcolile şi liceele în care învaţă mai mult de 91 copii, vor primi suplimentar 386.755 de lei, aşa-numita componenta „per instituţie”, calculată de către consiliile raionale.

Formula prevede acoperirea cheltuielilor ce țin de remunerarea muncii cadrelor didactice și auxiliare, achitarea tuturor serviciilor, întreținerea instituțiilor, și cheltuieli pentru dezvoltarea și îmbunătățirea bazei didactice și a celei tehnico-materială a școlii.

Reparaţiile capitale şi alimentaţia copiilor vor fi achitate, suplimentar, din bugetele consiliilor municipale sau raionale. Tot din acest an bugetar, consiliile raionale nu vor mai aloca resurse financiare destinate educației, pentru administrația publică locală de nivel I, dar vor finanța direct instituțiilor de învățămînt primar și secundar general. Astfel, banii vor fi gestionaţi de managerul instituţiei.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/guvernul-a-hotarat-institutiile-de-invatamant-cu-mai-putin-de-91-de-elevi-vor-primi-mai-putini-bani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19