Select your Top Menu from wp menus

Guvernul a decis construirea la Orhei a celui de-al doilea monument dedicat evreilor-victime a evenimentelor din 1941-1945

Executivul a aprobat proiectul de lege pentru edificarea unui monument în memoria victimelor Holocaustului. Potrivit documentului, lucrarea va fi amplasată pe Aleea monumentelor din strada Vasile Lupu din municipiul Orhei. 
Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect, executarea și edificarea monumentului, dar și pentru amenajarea terenului aferent, vor fi acoperite din contul mijloacelor financiare ale bugetului municipiului Orhei.Potrivit datelor istorice, aproximativ 4000 de evrei din raionul Orhei au fost victime ale genocidului din 1941-1945, se spune într-un comunicat al Guvernului.

Acesta va fi al doilea monument ridicat la Orhei în memoria evreilor-victime ale evenimenteleor din 1941-1945. Primul a fost edificat la începutul anilor 90 lângă cimitirul evreiesc din Orhei.

Decizia de a ridica la Orhei un monument dedicat evreilor-victime ale Holocaustului a fost luată de autoritățile locale din Orhei la mijlocul anului 2020, aceasta fiind transmisă atunci guvernului.

Pe de altă parte autoritățile din Orhei au respins în 2020 ideea ridicării unui monument dedicat victimelor foametei organizate de puterea sovietică, care a fost făcută de consilierul independent Sergiu Aga.
În 2018 autoritățile din Orhei au respins propunerea făcută de consilierul Ion Codreanu, care avea și câteva sute de semnături ale orheienilor de a edifica un monument în cinstea Eroilor Neamului Românesc