Categories: PoliticȘtiri

Guvernatorul Băncii Naționale critică revocarea „legii miliardului”

Parlamentul Moldovei a anulat așa-numita „lege a miliardului”, care a transferat pe umerii cetățenilor datoria formată din cauza jafului miliardului.

56 de deputați au votat pentru adoptarea acestei decizii.

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat Europe Libere că acest lucru poate anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoșirea sistemului financiar al Republicii Moldova.

Pe de o parte, prin revocarea legii, Banca Națională este „decapitalizată”, ceea ce-i va limita capacitatea de a asigura prețuri stabile și a lupta cu inflația. În al doilea rând, o Bancă Națională decapitalizată, rămasă fără o sumă importantă de bani, pentru că statul nu mai vrea să-și achite angajamentul este un semnal negativ pentru parteneri financiari externi ai R. Moldova: „Nu este doar un moft, o ambiție a cuiva din FMI, este un element de salvgardare a capacității statului Republica Moldova de a rambursa creditele către creditorii externi. Creditorii externi, prin intermediul Fondului Monetar Internațional, vor să se asigure că statul Republica Moldova are capacitatea de a deservi datoria și de a rambursa. Dacă statul are această capacitate, creditorii acordă finanțări, dacă statul nu are această capacitate, creditorii nu acordă finanțări” a explicat Armașu într-un interviu cu Europa Liberă.

Reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rodgers Chawani, considera că revocarea „legii miliardului”este „un pas înapoi” în reforma sectorului bancar inițiativa deputaților socialiști de a anula legea miliardului, cea prin care statul s-a obligat să restituie paguba în urma „furtului miliardului”.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

10 ore ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

10 ore ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

11 ore ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

16 ore ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

19 ore ago