Actuala guvernare vrea să se mențină la putere cu orice preț, iar acum încearcă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral. O declarație comună în acest sens este semnată de către liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Într-o conferință de presă la IPN, aceștia au spus că cei din Partidul Democrat intenționează să schimbe sistemul electoral proporțional în unul cu vot uninominal, ca să le fie mai ușor să obțină majoritatea parlamentară prin fraudă, corupere și șantaj.
„Dorind să evite moartea politică și să scape de responsabilitatea juridică pentru faptele comise, dorind să denatureze voința poporului exprimată la urnele de vot, regimul încearcă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral”, a citat din declarație liderul PPPDA, Andrei Năstase.
Potrivit semnatarilor, un exemplu elocvent în acest sens, îl constituie rezultatele alegerilor desfășurate recent în Adunarea Populară din UTA Găgăuzia, unde în campania electorală mai toți candidații s-au prezentat în fața alegătorilor drept candidați independenți. Peste noapte însă a apărut o fracțiune a Partidului Democrat. „Noi, reprezentanții partidelor de opoziție, suntem categoric împotriva acestei tentative de compromitere și denaturare a voinței alegătorilor, în spatele căreia se ascunde intenția clanului Plahotniuc-Dodon de a se menține la putere”, se spune în declarația comună.
Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că această intenție de a schimba sistemul electoral nu are nimic în comun cu consolidarea sistemului democratic, cum se afirmă. Potrivit ei, ar fi ridicol să credem că PDM este partidul preocupat de întărirea democrației în Republica Moldova. „Cu toții înțelegem că în spatele acestei inițiative se ascunde doar intenția de a se menține la putere, pentru că nu au sprijinul oamenilor, lucru dovedit și în alegerile prezidențiale, și în studiile sociologice”, a spus Maia Sandu.
Potrivit liderului PLDM, Viorel Cibotaru, procesul pentru o eventuală modificare a sistemului electoral trebuie să reprezinte o dezbatere profundă în societate, or acest lucru a fost viciat de la bun început. În opinia sa, în condițiile în care actuala guvernare are un grad înalt de nepopularitate, iar cele trei partide – PAS, PPPDA și PLDM exprimă jumătate din opțiunile cetățenilor, această inițiativă nu poate fi privită ca un proiect de izbândă.
Semnatarii declarației optează pentru păstrarea actualului sistem electoral, cu efectuarea îmbunătățirilor de rigoare și înlăturarea lacunelor care s-au atestat la scrutinele precedente. Cu referire la aspectele care necesită îmbunătățiri, se menționează asigurarea votului pentru cetățenii din diasporă, dar și altele.
Semnatarii au chemat cetățenii să-i susțină pentru a împiedica această inițiativă de modificare a sistemului electoral. Totodată, semnatarii au solicitat instituțiilor internaționale abilitate să monitorizeze evoluția evenimentelor și să sancționeze derapajele antidemocratice ale actualei guvernări.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…