Select your Top Menu from wp menus

Guvernarea dorește să-i retragă președintelui încă o prerogativă, expert

Guvernarea își dorește să-i retragă președintelui Igor Dodon încă o prerogativă – cea de numire a miniștrilor. Declarația a fost făcută de expertul în drept constituțional, Serghei Mișin, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, citat de IPN.

Potrivit lui, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au ocupat o poziție foarte comodă – să vocifereze că țara este republică parlamentară. „Ei, prin adresarea către Curtea Constituțională de a interpreta legea supremă a statului în ceea ce privește numirea miniștrilor, doresc să-i retragă președintelui încă o prerogativă, dar nu cu mâinile proprii, ci cu ajutorul Curții Constituționale, care emite o hotărâre că dacă șeful statului a respins a doua oară candidatura guvernării la funcția de ministru al apărării, atunci premierul sau șeful legislativul are dreptul să numească de sine stătător această candidatură”, spune Serghei Mișin.

Politologul Alexandru Odințov susține că tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova are loc reieșind din procesele globale. Presiunile unor parteneri externi sunt evidente. „Președintele s-a exprimat clar că dacă și în continuare va fi haos, protestele vor fi destul de greu de controlat”, a spus politologul. Potrivit lui, președintele nu exclude dizolvarea Parlamentului din motivul că acesta nu reflectă voința poporului.

Președintele Centrului de Inițiative şi Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron, susține că atât guvernarea, cât și președinția se conduc de interese personale în ceea ce privește numirea ministrului apărării. Potrivit lui, președintele Igor Dodon trebuie să înțeleagă că funcția de șef al statului, reieșind din instrumentele legale, ”poate doar să facă gălăgie, dar nu să participe la guvernare. Această instituție a puterii nu participă la luarea deciziilor”, a spus Ion Dron.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/guvernarea-doreste-sa-i-retraga-presedintelui-inca-o-prerogativa-expert/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19