Select your Top Menu from wp menus

Guardian: starea mintală a liderului rus ridică tot mai multe semne de întrebare

Decizia de invadare a Ucrainei ridică întrebări asupra ”simțului realității” a lui Vladimir Putin, scrie Guardian.
Hotărârea președintelui rus a de începe un război catastrofal în centrul Europei, corelat cu stranietatea evidentă a recentelor sale discursuri politie, a provocat în Occident întrebări privind rezistența psihică a liderului unei țări cu 6 mii de focoase nucleare.
Președintele rus în vârstă de 69 ani, predispunerea căruia către singurătate și izolare a fost întărită de măsurile de precauție contra coronavirusului, pare a fi tot mai rupt de lumea actuală, preferând să facă săpături adânci în istorie și să-și crească tendința personală spre măreție.
Ziarul îl citează pe Emmanuel Macron, care îl cunoaște demult pe Putin.
După ultimele convorbiri care au durat 5 ore cu liderul rus la Moscova, președintele francez a spus jurnaliștilor că acesta nu era Putin pe care el l-a întâlnit ultima dată în Franța, în decembrie 2019.
Bernard Guetta, membă a Parlamentului European, a declarat în dimineața începerii invaziei, pentru France Inter că acest om, ușor spus, pierde simțul realității.
La o întrebare de precizare, dacă crede că Putin și-a ieșit din minți, europarlamentara a răspuns afirmativ.
Guetta nu este singura. Miloș Zeman, președintele Cehiei și mult timp unul din cei mai rezistenți susținători al lui Putin, după începerea invaziei l-a numit nebun.

”Toți observatorii noștri ai Rusiei cred că el tot mai mult se rostogolește spre o gândire despotică”, spune încă un diplomat european.
Potrivit estimărilor Federației americane a savanților, Rusia dispune de 5977 focoase nucleare, mai mult decât au SUA – principalul rival al Rusiei în acest domeniu.
Și Putin des amintește despre acest arsenal imens, inclusiv atunci când a vorbit despre începutul operațiunii militare în Donbas.

Experții, chestionați de publicație, spun că îi îngrijorează faptul că armamentul se află în imediata apropiere de oameni care pot interpreta greșit acțiunile altora.
Ca și președintele SUA, președintele Rusiei are acces la ”valiza nucleară”, care conține coduri de lansare a armamentului nuclear. Dar un om nu poate pur și simplu să ia și apese butonul – asta se poate face în prezența și cu acordul ministrului apărării și șeful Marelui Stat Major al armatei. Totuși în cazul lui Putin nu e clar dacă cineva îl mai poate reține.