Cei şapte membri ai Grupului Petrenco rămân în arest la domiciliu, cu excepţia lui Oleg Buznea, care, din motive de sănătate a fost trecut sub control judiciar. Curtea de Apel Chişinău a respins luni, 4 aprilie, recursul avocaţilor privind contestarea hotărârii judecătoriei Râşcani, care prevedea prelungirea mandatului de arest la domiciliu. Declaraţiile au fost făcute de către Grigore Petrenco, care consideră că el și colegii săi stau în arest doar din motive politice. Acesta a mai spus că regretă faptul că în secolul XXI în Republica Moldova mai sunt persoane persecutate pe criterii politice, transmite IPN.
„Conform acestei decizii, noi rămânem mai departe în arest, până pe data de 26 aprilie. Curtea de Apel Chişinău a lăsat în vigoare hotărârea instanţei de judecată Râşcani. Nu a luat în considerare faptul că am primit invitaţie din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să iau parte în calitate de membru onorific al APCE la sesiunea de primăvară, care va avea loc pe data de 18-23 aprilie”, a spus Grigore Petrenco. Acesta a menţionat că în din septembrie, de când a fost reţinut, până în prezent, au fost respinse mai multe invitaţii pe care APCE i le-a adresat pentru a participa la sesiunile Adunării.
Politicianul consideră că este anormal ca într-un stat membru al Consiliului Europei să existe deţinuţi politici. Grigore Petrenco susţine că protestul organizat pe 6 septembrie 2015, în faţa clădirii Procuraturii Generale, a fost paşnic şi că niciunul dintre membrii grupului nu prezintă pericol pentru cetăţeni, ci doar pentru prim-vicepereşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, şi pentru „grupul criminal organizat de Partidul Democrat”.
Grigore Petrenco a mai declarat că pe 28 aprilie expiră şase luni de când dosarul a fost transferat în instanţa de judecată şi, la următoarea şedinţă de judecată, procurorii nu vor mai putea să solicite prelungirea arestului la domiciliu decât în situaţii excepţionale. „Dacă ei vor solicita prelungirea arestului nostru, înseamnă că vor să stăm în arest până în luna septembrie, atunci va expira un an de zile de când durează arestul”, a subliniat Grigore Petrenco.
Membrii Grupului Petrenco au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2015 ca urmare a unui protest cu altercaţii, organizat în faţa clădirii Procuraturii Generale. Manifestanţii cereau tragerea la răspundere a politicianului Vlad Plahotniuc „pentru fărădelegile comise”. Atunci, potrivit poliţiei, protestatarii au încercat să intre cu forţa în sediul instituţiei, însă au fost împiedicaţi de forţele de ordine. În rucsacurile celor reţinuţi au fost depistate lanţuri metalice şi lacăte.
Pe 22 februarie, Judecătoria Râşcani a admis demersul deputaţilor Partidului Socialiştilor şi a decis modificarea măsurii de reprimare din arest preventiv în arest la domiciliu.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…