Categories: PoliticȘtiri

Grupul de iniţiativă pentru referendumul constituţional a fost înregistrat

Grupul de iniţiativă creat de către Platforma „Demnitate şi Adevăr”, care va colecta semnături pentru iniţierea referendumului privind alegerea preşedintelui ţării prin vot direct de către întregul popor, a fost înregistrat astăzi de către Comisia Electorală Centrală. Tot în şedinţa de vineri, CEC a aprobat regulamentul cu privire la activitatea grupului de iniţiativă privind desfăşurarea referendumului republican, transmite IPN.

Din grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional fac parte 775 de persoane, care urmează să colecteze semnături timp de 3 luni.

Preşedintele grupului a fost desemnat membrul Platformei DA, Andrei Năstase, vicepreşedinte – un alt membru Nicolae Gârbu, iar secretar – activistul Liviu Vovc.

Grupul de iniţiativă va începe să culeagă semnături din ziua în care CEC va elibera legitimaţiile pentru colectori şi listele de subscripţie.

Pentru iniţierea unui referendum privind modificarea Constituţiei în vederea alegerii şefului statului prin vot direct sunt necesare 360 de mii de semnături.

Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, 147 de persoane nu au fost acceptate din motive ce au inclus neconcordanţe la datele prezentate cu cele din actele de identitate, date incomplete sau dubluri de nume a persoanelor etc.

Recent, Curtea Constituţională a statuat că după adoptarea de către CEC a hotărârii cu privire la iniţierea referendumului, Parlamentul are obligaţia constituţională de a stabili neîntârziat data şi de a aloca mijloacele financiare necesare desfăşurării referendumului republican. Astfel, Parlamentul nu poate cenzura sau bloca posibilitatea poporului de a decide prin referendum revizuirea Constituţiei.

Astfel, la referendum se intenţionează să se pună următoarele întrebări:

„1. Sunteţi pentru modificarea art. 60 alin. (2) al Constituţiei în vederea reducerii numărului deputaţilor, prin substituirea cifrei 101 cu cifra 71? – Pentru. – Contra”;

„2. Sunteţi pentru excluderea alineatului (3) al art. 70 din Constituţie, care stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa? – Pentru. – Contra”;

„3. Sunteţi pentru modificarea şi completarea art. 78 din Constituţie în vederea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat? – Pentru. – Contra”;

„4. Sunteţi pentru expunerea articolului 89 din Constituţie într-o nouă redacţie, care să prevadă că, în cazul săvârşirii de către Preşedintele Republicii Moldova a unor fapte prin care se încalcă Constituţia, Parlamentul poate aproba iniţiativa a cel puţin o treime din deputaţi, de suspendare din funcţie, cu organizarea în cel mult 70 de zile a unui referendum privind demiterea Preşedintelui? – Pentru. – Contra”.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago