Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional anunţă că a contestat la Curtea de Apel Chişinău, hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 30 martie. Atunci Comisia a hotărât respingerea propunerii grupului de iniţiativă, argumentând că semnăturile adunate de către membrii grupului nu întrunesc condiţiile de validitate. Membrii grupului consideră că decizia CEC este una ilegală, în detrimentul cetăţenilor, iar CEC a interpretat Constituţia în mod fraudulos.
Într-o conferinţă de presă la IPN, liderul grupului de iniţiativă, Andrei Năstase, a declarat că în instanţa de apel a fost depusă o cerere prin care se solicită anularea hotărârii CEC din 30 martie, cu obligarea Comisiei să adopte o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului constituţional. Andrei Năstase a menţionat că cererea a fost depusă la Curtea de Apel, întrucât anume această instanţă are competenţa să examineze asemenea cereri. În opinia sa, CEC a încălcat mai multe prevederi constituţionale când a emis acea hotărâre. Andrei Năstase a mai spus că nu se aşteaptă să obţină câştig de cauză în instanţă, pentru că, în Republica Moldova, toate instituţiile de drept sunt capturate.
În altă ordine de idei, Andrei Năstase a făcut un apel către toţi deputaţii, dar şi către instituţiile care se pot adresa la Curtea Constituţională, să conteste hotărârea Parlamentului, prin care 30 octombrie a fost desemnată data desfăşurării alegerilor prezidenţiale. Acesta consideră că, de fapt, decizia ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare nu aparţine deputaţilor, ci prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care în acest mod, încearcă „să se salveze”. „Dânsul înţelege că dacă vin la putere forţele anticorpuţie, proreformă, ajunge la puşcărie. El a amânat acest proces, această dată până la 30 octombrie, deoarece îşi cumpără timp pe contul cetăţenilor Republicii Moldova”, a subliniat Andrei Năstase.
Unul dintre membrii grupului de iniţiativă, Chiril Moţpan, a spus că la etapa actuală, în Republica Moldova, devine un nonsens să se discute despre drepturile omului, întrucât acestea sunt încălcate flagrant. „Patru judecători ai Curţii Constituţionale decid soarta alegerii preşedintelui cum vor ei, alţii patru sau cinci membri ai unui organism precum este CEC decid soarta a 400 de mii de cetăţeni, de fapt, resping dreptul cetăţenilor de a se manifesta în cadrul unui referendum”, a opinat Chiril Moţpan. Acesta a spus că în prezent în mai multe localităţi din ţară, oamenii organizează acţiuni de protest împotriva hotărârii CEC. În opinia sa, revolta oamenilor este declanşată de atitudinea de batjocoră a guvernanţilor.
Totodată, grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional republican cheamă cetăţenii pe 24 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a protesta împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…