Premierul Vlad Filat a sugerat astăzi că Republica Moldova a înregistrat din greşeală sub pavilion moldovenesc navele petroliere iraniene despre care presa malteză a scris că au fost folosite de Iran pentru a evita embargoul internaţional. Vlad Filat a mai spus că eroarea nu a afectat raporturile internaţionale ale Republicii Moldova, dar că guvernul va lua măsuri ca astfel de incidente să nu se mai întâmple. Despre ce măsuri este vorba şi cum a ajuns de fapt Moldova să ajute Iranul în evitarea sancţiunilor, a aflat Liliana Barbăroşie.
Solicitarea de înregistrare a celor 12 nave buclucaşe a venit nu din partea Iranului, ci a insulelor Marshall, care s-au declarat proprietare ale navelor, fiind vorba despre vase pentru transportul mărfurilor solide, şi nu petroliere, a declarat Europei Libere şeful direcţiei transport naval, Igor Zaharia. După o lună de verificări, partea moldovenească a ajuns la concluzia că a oferit pavilion moldovenesc unor nave vizate de sancţiunile internaţionale şi în acest temei a anulat înregistrarea, mai spune Igor Zaharia.
„Proprietarul nu este iranian, dar operatorul navelor este o companie iraniană şi în conformitate cu rezoluţiile consiliului de securitate ONU noi nu trebuie să înregistrăm astfel de nave. Dar ele au fost înregistrate provizoriu şi timp de o lună am efectuat verificările de rigoare – starea tehnică a navelor, corespunderea convenţiilor internaţionale – când am stabilit că operatorul este iranian am anulat înregistrarea. Asta s-a întâmplat la 12 iulie”
Iată însă cum a comentat incidentul premierul Vlad Filat marți, la o zi după ce presa locală a reluat o informaţie dintr-o publicaţie malteză, care plasa Republica Moldova în centrul unui scandal internaţional pentru că ar fi ajutat, alături de alte ţări, Iranul să dribleze sancțiunile impuse de comunitatea internaţională.
„Cei de la minister omit să spună că au reziliat această înregistrare la solicitarea Ministerului de Externe. Mâine la guvern vom avea o discuţie la acest subiect şi pe viitor orice înregistrare va fi cu avizul MAEIE. Nu s-a încălcat procedura, dar această procedură este vicioasă. Nu poate un funcţionar de la Ministerul Transporturilor să ia decizii care în rezultat pot să creeze dificultăţi în relaţiile noastre cu partenerii noştri externi. Dificultăţile nu au fost create pentru că am reacţionat la prima solicitare”.
Viorel Cibotaru, expert în conflictologie, crede că deşi a evitat un scandal internaţional, Republica Moldova ar urma să dea pe viitor dovadă de maximă prudenţă pentru a evita situaţii similare:
„Nu există o mare eroare dacă aceste nave au fost şterse din registru. Incidentul se epuizează astfel, dar cred că este necesară o cercetare internă, pentru a se vedea în ce măsură persoanele responsabile sunt competente, în ce măsură ele au în vedere circumstanţele internaţionale şi multe alte lucruri. Cu atât mai mult că aceste înregistrări se fac contra plată. Nu ştiu pe cât de profitabile sunt aceste servicii şi care ar fi procedura de verificare a acestor nave, dar admit că putem să ne ciocnim şi cu contrabandă, şi cu piraterie, şi trafic ilicit de arme sau persoane, aşa că aceasta ar fi o atingere serioasă la imaginea internaţională a Republicii Moldova.”
Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, anual, Republica Moldova încasează între 5 şi 6 milioane de lei din oferirea pavilionului moldovenesc unor nave străine.
sursa: europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…