Categories: EconomicȘtiri

Grecia bagă Republica Moldova în criză

Economia Moldovei resimte deja efectele negative ale crizei datoriilor din Uniunea Europeană. Specialiştii îndeamnă autorităţile să dea dovadă de prudenţă în politicile economice şi financiare.

Situaţia dificilă din UE şi riscul ieşirii Greciei din zona euro şi-a pus deja amprenta asupra Moldovei prin încetinirea creşterii economice. În primul trimestru al anului 2012, ritmurile de creştere a comerţului şi a transferurilor băneşti de la migranţi au scăzut simţitor, iar în industrie se atestă o reducere a producţiei, constată Vlad Furdui, şeful Departamentului finanţe corporative la BIS-Capital.

Situaţia impune prudenţă sporită

Expertul spune că în condiţiile în care circa 50% din exporturi iau calea UE, inclusiv 43% în statele din zona euro, „o eventuală pierdere a acestei pieţe, combinată cu o apreciere a leului faţă de euro, va afecta perspectivele de creştere a Moldovei”. Potrivit lui Furdui va avea de suferit şi sectorul financiar al ţării, vor stagna investiţiile străine directe, se va mări cota creditelor neperformante din sectorul privat, iar băncile vor acorda mai puţine împrumuturi.
„Situaţia actuală impune o prudenţă sporită din partea factorilor de decizie în materie de politici de stabilizare macroeconomică şi implementarea măsurilor de stimulare a cererii interne şi a exporturilor”, menţionează specialistul. Vlad Furdui îndeamnă autorităţile să fie foarte atente la promisiunile de majorare a unor cheltuieli, mai ales în privinţa măririi salariilor, şi constată că „în acest sens, amânarea creşterii retribuţiilor pentru unele categorii de bugetari până în 2015 poate fi privită ca o măsură de optimizare a cheltuielilor publice”.
Tokhir Mirzoev, şeful reprezentanţei FMI la Chişinău, afirmă că principalele canale de transmitere a crizei sunt aceleaşi ca şi în 2009: „scăderea cererii la exporturi, reducerea fluxului de remitenţe şi accesul mai dificil la sursele externe de finanţare. Pe intern, impactul se va manifesta prin încetinirea activităţii economice, scăderea veniturilor la bugetul de stat şi, eventual, presiuni suplimentare pe piaţa valutară”

SUNTEM MAI BINE PREGĂTIŢI

Oficialul FMI susţine că, în comparaţie cu 2009, ţara noastră este mai bine pregătită pentru a face faţă unei perioade dificile. „Deficitul bugetar s-a redus semnificativ, rezervele valutare ale BNM au fost restabilite, iar instrumentele de politici au fost perfecţionate”. Mirzoev recomandă autorităţilor moldoveneşti să continue pregătirea pentru situaţii excepţionale, „să ducă la bun sfârşit reforma sectorului financiar şi alte reforme structurale, să menţină stabilitatea macroeconomică şi să nu cedeze propunerilor de majorare a cheltuielilor bugetare neacoperite”.
sursa:adevarul.md

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

5 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

13 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago