Astăzi instanţa de judecată i-a audiat pe primii 4 martori ai apărării în unul din dosarele prin care lui Ilan Șor i se incriminează fraudarea Băncii de Economii. La şedinţă au fost prezente foarte puţine televiziuni din capitală, iar din ce au relatat acestea s-a aflat că martorii din partea lui Șor sunt foşti angajati ai Băncii de Economii și că aceștia nu au dorit să răspundă la întrebările reporterilor. În schimb , Șor a declarat că toţi martorii “ …au confirmat nevinovăţia noastră’ şi “…au susţinut depoziţiile noastre.”
Joia şi vinerea următoare ar trebui să fie audiaţi ultimii doi martori ai apărării. Apoi, până pe 22 iunie, instanța ar urma să dea verdictul pe acest dosar. În caz contrar, Ilan Șor va trebui pus în libertate, deoarece de la arestul său se va împlini 1 an – termen maxim admis pentru aflare în arest preventiv.
Mai mult , avocaţii lui Șor speră că clientul lor va fi achitat, iar în acest scop se acţionează cu îndârjire şi amploare.
Tot astăzi, Partidul Șor a anunţat despre plecarea vicepreşedintei partidului, Marina Tauber, şi a avocaţilor lui Șor la Strasbourg, unde timp de 3 zile ar urma să discute despre „ problema arestului de lungă durată şi constrângerile la care este supus Preşedintele formaţiunii politice şi Primarul de Orhei, Ilan Șor”, în Parlamentul European.
Săptămâna trecută, a devenit cunoscut că o firmă de avocatură din Marea Britanie a fost angajată pentru a demonstra că Ilan Șor nu a avut nicio implicare în frauda bancară, iar o altă firmă britanică de PR – pentru a reabilita reputaţia acestuia.
Și mai înainte, în unele publicații, cum ar fi „KP v Moldove”, au început să apară articole ce contestă rapoartele despre jaful din sistemul bancar și, în general, îl pun în lumină proastă pe autorul rapoartelor – compania americană Kroll, contractată în 2015 de Banca Națională pentru investigarea acestui caz.
Încă în primul raport Kroll, din noiembrie 2016, se arăta că Ilan Șor a reușit să pună la cale „jaful secolului” datorită fapului că, în afară de Banca de Economii, unde era președinte al Consiliului de Administrație, mai controla, prin diverși acționari, alte două bănci devalizate – Banca Socială și Unibank.
Într-o nota informativă din luna aprilie current, detectivii Kroll susțineau că documentele obținute de ei demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din R. Moldova care au acţionat concertat şi care aveau legătură cu Ilan Șor („Grupul Șor”).
Potrivit notei, cel puţin 75 de companii au format un grup coordonat. În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci devalizate – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Fondurile au fost transferate predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, iar după aceasta – spălate printr-o reţea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din aceeași tără. Marea majoritate a conturilor pe care au fost pulverizați banii au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în off-shoruri precum Belize, BVI şi Panama.
Kroll a mai adus la cunoștință că au fost identificate aproximativ 40 de persoane fizice care fie au beneficiat de pe urma fraudării sistemului bancar, fie au facilitat frauda. Încasările pe conturile personale sau ale companiilor cunoscute ca având legătură cu aceste persoane fizice constituie aproximativ 50 milioane de dolari SUA. Lista potenţialilor beneficiari persoane fizice nu a fost însă dezvăluită.
Actualul dosar penal, prin care lui Ilan Șor i se incriminează obținerea prin escrocherie a peste 5 miliarde de lei, în perioada 4-25 noiembrie 2014, nu este singurul deschis pe numele său, în legătură cu fraudele bancare.
Omul de afaceri a mai fost reținut in mai 2015, sub învinuirea de neglijență în serviciu care s-a soldat cu delapidări ale surselor bancare. Atunci, Ilan Șor a fost plasat în arest la domiciliu, dar eliberat peste puțin timp din cauza că a dorit să candideze la funcția de primar al Orheiului. Acest dosar, mai vechi de 2 ani, încă nu a fost transmis în judecată.
Ilan Șor se declară nevinovat și în cel dintâi caz.