Select your Top Menu from wp menus

Grad sporit de accesibilitate în sectoarele de poliție modernizate cu suportul UE

Alianța INFONET implementează proiectul „Analiza accesibilității fizice și informaționale a sectoarelor de poliție din perspectiva comunității persoanelor cu dizabilități”. Scopul proiectului este să contribuie la evaluarea Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020 din perspectiva accesibilității fizice a sectoarelor de poliție și a accesibilității informaționale pentru diferite categorii de persoane cu dizabilități.

Reforma Poliției, prin reorganizarea inspectoratelor teritoriale de poliție, pentru a oferi un răspuns mai rapid la chemările cetățenilor, a creat 173 sectoare de poliție (în continuare SP), fiecare cu 4-6 echipe de intervenții. În perioada 2018-2020, cu suportul Uniunii Europene au fost modernizate 27 de sectoare de poliție. Alte 7 sectoare urmează a fi date în exploatare până la finele acestui an.

Din totalul celor 60 clădiri evaluate în acest studiu, 1 sector de poliție a primit calificativul „accesibil” (1,67%), 33 – „parțial accesibil” (55%), 24 – „inaccesibile” (40%) și 2 sunt la etapa de construcție / reparație (3,33%).

Situația se schimbă radical atunci când extragem din cercetare doar datele referitoare la sectoarele de poliție care au fost modernizate cu suportul Uniunii Europene. Astfel, au fost evaluate 22 din 27 SP din cele deschise oficial până la data de 26.11.2020 și 3 din cele 7 care urmează să fie deschise până la finele acestui an. Toate cele 25 SP auditate au primit calificativul „parțial accesibil” (!).