Select your Top Menu from wp menus

GHEŢARII de pe MARTE: Imagini de o frumuseţe rară care aduc dovezi despre existenţa apei pe Planeta Roşie. FOTO

Imagini incredibilie de pe Marte, luate la o rezoluţie foarte mare de camera de pe naveta Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), arată un peisaj de o frumuseţe rară şi dezvăluie semne clare despre existenţa apei, în trecut, pe suprafaţa planetei şi faptul că ea ar putea fi prinsă în gheţari subterani uriaşi.
Fotografiile arată un teren accidentat din regiunea Munţilor Nereidum, în zona de nord al bazinului Argyre, unul dintre cele mai mari bazine de impact de pe Marte, potrivit unui articol publicat în Daily Mail.
Noile imagini arată porţiuni din această regiune prezentând multiple caracteristici fluviale, glaciale şi eoliene. Modele extinse de drenaj se pot observa în fotografii, formate atunci când apa lichidă s-a scurs în regiunile cele mai adânci ale zonei

„Pe Pământ, acest tip de canale se formează de obicei la suprafaţă, după ploi abundende sau la topirea zăpezii şi a gheţii. Procese similare se crede ca au avut loc şi pe Marte, în trecut”, potrivit cercetătorilor de la Agenţia Spaţială Europeană.

Mai multe cratere din regiune arată trecere printr-un proces distinctiv, marcat prin inele concentrice ce sugerează fluctuaţiile de la buza bazinelor, susţin oamenii de ştiinţă.

Potrivit cercetătorilor de la ESA, raportul dintre diametrul şi adâncimea craterelor sugerează faptul că acolo ar mai putea fi apă îngheţată, posibil sub formă de vechi gheţari îngropaţi sub suprafaţă.

Aceştia apreciază că adâncimea gheţii în aceste cratere ar putea varia de la câteva zeci până la câteva sute de metri.

O altă dovadă a existenţei apei sub suprafaţa planetei este pătura fluidă ce înconjoară craterul, rezultată în urma impactului .

Aceste structuri pot apărea când un asteroid loveşte suprafaţa saturată de apă sau gheaţă a planetei, susţin cercetătorii de la ESA.

Imaginile sunt de mare folos, de asemenea, pentru planificarea unei eventuale misiuni umane pe Planeta Roşie, au adăugat oamenii de ştiinţă.

sursa: mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ghetarii-de-pe-marte-imagini-de-o-frumusete-rara-care-aduc-dovezi-despre-existenta-apei-pe-planeta-rosie-foto/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19