Premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat astăzi demisia într-un briefing de presă. Acesta a declarat că toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar justiția este una pentru toți. „Cred că un Prim-ministru, la fel ca și orișicare cetățean la Republicii Moldova trebuie să sprijine o anchetă obiectivă, transparentă și să beneficieze de aceasta. Îmi pare foarte rău că am lăsat subiectul cu prezența sau absența unei diplome să ia conotație diferită și să fie folosită drept un instrument pentru jocurile politice.” Totodată Gaburici a spus că în sistemul creat acum, un manager nu are putere liberă în funcția de Prim ministru. Adăugând că odată cu cele trei priorități stabilite și planul de acțiuni formulat, are nevoie de acces la instrumentele necesare și la voința politică din partea tuturor partidelor în cadrul coaliției, dar și din opoziție pentru a schimba cursul țării noastre.Gestul survine pe fundalul anchetei declanşate asupra suspiciunilor că unele acte de studii ale premierului votat de PLDM-PD-PCRM sunt false.
Totodată Gaburici a lansat săptămâna trecută o declaraţie în care cerea demisia conducerii Procuraturii Generale, Băncii Naţionale, Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare amenințând că, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, va demisiona. Gaburici a spus că „Moldova este sugrumată de corupție, sistemul financiar al acesteia sângerează. Iar prețul este plătit de fiecare cetățean, mai puțin de către cei vinovați”.Totodată, Gaburici a atras atenția că „întregul sistem financiar al Republicii Moldova este sub asediu și mai multe instituții financiare sunt în pericol”. „Guvernul este lipsit de pârghii, iar instituțiile abilitate ezită să soluționeze aceste probleme”, a constatat premierul moldovean.
La mijlocul săptămânii liderii PLDM şi PD au anunţat că vor să naţionalizezea BEM din care au fost eliberate credite neperformante de miliarde. Anunţul a fost făcut în preajma vizitei misiunii FMI în Moldova şi a fost calificat de experţi drept o limitare a spaţiului de manevră în negocieri pentru Gaburici, deoarece FMI anunţa că doreşte lichidarea acestei bănci. Consilierul pe probleme economice al lui Gaburici, Natan Garştea scria zilele trecute pe contul său de facebook că printre argumentele pentru păstrarea BEM se numără şi acela că guvernanţii vor putea fura în continuare din această bancă.
sursa: National.MD