Categories: PoliticȘtiri

Germania NU SUSŢINE admiterea Moldovei în UE

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că răspunsul la o posibilă aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană „nu stă în capitalele europene”.

Germania nu susține aderarea Moldovei și Georgiei la Uniunea Europeană. Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Berlin, Martin Schäfer, a apreciat că vizita tandemului germano-francez de miniștri de Externe, Frank-Walter Steinmeier – Laurent Fabius, în capitalele celor două republici ex-sovietice are ca obiectiv doar finalizarea pregătirilor pentru semnarea Acordurilor de Asociere.

Înainte de a pleca spre Chișinău, ministrul german de Externe declarase că „luăm în serios neliniștea cu care partenerii noștri răsăriteni urmăresc situația din învecinata lor Ucraină”. La sosirea la Chișinău, Steinmeier s-a declarat convins că ultimele obstacole în calea semnării acordurilor de asociere „vor fi îndepărtate până la vară”. Întrebat dacă există o perspectivă de aderare pe termen mediu și lung pentru Moldova, Steinmeier a fost reținut: „Răspunsul nu se află în capitalele Uniunii Europene”. Moldova trebuie să aleagă singură calea pe care dorește să o urmeze. „Acesta nu este un joc geostrategic între Vest și Est, între Uniunea Europeană și Rusia. Cred că este o părere falsă că ambele părți ar încerca să tragă țările de o parte sau alta”, a conchis Steinmeier.

”O alternativă”

În prezent nu există o majoritate în cadrul UE care să susțină extinderea comunității – iar ce va aduce viitorul nu se poate spune, a comentat purtătorul de cuvânt al diplomației germane. În opinia lui Schäfer, Acordul de Asociere și Parteneriatul Estic s-au dorit tocmai o alternativă atractivă pentru cele două state ex-sovietice. Nu s-a pus problema creării unui orizont de așteptare privind admiterea în Uniunea Europeană, a mai punctat oficialul de la Berlin.

În contextul evoluțiilor din Ucraina, Moldova și Georgia doresc o consolidare rapidă și sigură a legăturii lor cu Occidentul, premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, vorbind, într-un interviu acordat agenției Reuters, deschis despre aderarea la Uniunea Europeană.

Chișinăul și Tbilisi doresc să semneze acordurile de asociere în luna iunie. Martin Schäfer a vorbit miercuri despre un orizont de câteva luni.

Tot miercuri, candidatul popularilor europeni pentru președinția Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o pauză în extinderea Uniunii: „Fac parte din marea tabără a celor care consideră că trebuie să facem întâi de toate ordine internă.”

sursa: dw.de

RadioOrhei

Recent Posts

Maia Sandu cere PA probe concludente privind legăturile Tatianei Răducanu cu Platon și Șor. Precizările Veronicăi Dragalin

Președinta Maia Sandu cere probe concrete din partea Procuraturii Anticorupție, condusă de Veronica Drăgălin, privind…

2 ore ago

„Din cauza urii voastre, premierul luptă pentru viața sa”. După atacul armat, aliații lui Fico dau vina pe presa liberală și pe progresiști

Aliații lui Robert Fico din parlamentul slovac au criticat presa liberală și progresiștii, sugerând că…

6 ore ago

Ministerul Justiției solicită suspendarea activității partidului condus de un fost viceprimar de Orhei, pe un termen de șase luni

Ministerul Justiției a anunțat astăzi că a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de…

7 ore ago

Procuratura Anticorupție sugerează că actuala putere este responsabilă de mai multe eșecuri în reforma justiției

În contextul interesului sporit și multiple întrebări din partea presei despre scrisoarea care a apărut…

12 ore ago

Peste 2.300.000 lei aduși în Moldova din Moscova, prin contrabandă, în beneficiul unui grup criminal organizat

Ofițerii Serviciului Vamal, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea procurorilor PCCOCS,…

14 ore ago

Comunicat DSE Orhei: intervenții la două incendii de amploare și extragerea unei persoane care s-a aruncat în fântână

În perioada de 29.04 - 14.05.202 pompierii și salvatorii din Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești…

17 ore ago