Gazprom amenință să sisteze livrările de gaze către Republica Moldova

Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, dacă Chișinăul nu-și achită datoriile, a avertizat purtătorul de cuvânt al concernului rus de stat, Serghei Kuprianov. Potrivit lui Kuprianov, „dificultățile” legate de livrarea gazelor ar fi apărut din „vina” Chișinăului, care nu a plătit pentru gazul consumat.

„Datoria de bază este de 433 de milioane de dolari, iar împreună cu penalitățile pentru întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. În același timp, din anumite motive, reprezentanții Republicii Moldova nu doresc să recunoască suma datoriilor acumulate”, a spus Kuprianov, vineri seara, citat de presa rusă. Totodată, el a insistat că noul preț la gaze corespunde condițiilor de piață.

Kuprianov a declarat că Gazprom este gata să extindă contractul, dacă Chișinăul va achita datoria. „În pofida datoriilor acumulate, partea moldoveană s-a adresat cu rugămintea de a extinde contractul de livrări pentru octombrie și noiembrie. Gazprom a venit și de data aceasta în întâmpinare – a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să extindă contractul pentru noiembrie, dacă partea moldoveană va achita integral livrările pentru septembrie și octombrie”, a adăugat Kuprianov. Potrivit lui, dacă acest lucru nu se va întâmpla și „nu va fi semnat un nou contract de pe 1 decembrie, atunci Gazprom va opri livrările de gaze în Moldova”.

„Aici nu e amestecată niciun fel de politică, Gazprom este o societate comercială și nu poate lucra în pierdere. (…) Există limite ale răbdării. Moldova singură provoacă această criză”, a spus reprezentantul concernului rus.

El a adăugat că Gazprom este nedumerit de informațiile potrivit cărora Chișinăul ar intenționa să lichideze întreprinderea MoldovaGaz căreia îi aparțin datoriile.

De la începutul lunii octombrie, Gazprom a redus până la 67% volumul gazelor livrate pe malul drept al Nistrului și a cerut un preț de peste patru ori mai mare decât la începutul anului, pe fundalul unei crize internaționale a prețurilor la energie. Cu toate acestea, potrivit datelor analistului economic Viceaslav Ioniță (IDIS „Viitorul”), plățile pentru gazu importat din Rusia vor reprezenta anul acesta numai 8,5% din PIB, o sumă aproape de două ori mai mică decât media obișnuită de până în 2015, 15-10% din PIB.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

2 zile ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

2 zile ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

3 zile ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

3 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

5 zile ago