Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, dacă Chișinăul nu-și achită datoriile, a avertizat purtătorul de cuvânt al concernului rus de stat, Serghei Kuprianov. Potrivit lui Kuprianov, „dificultățile” legate de livrarea gazelor ar fi apărut din „vina” Chișinăului, care nu a plătit pentru gazul consumat.
„Datoria de bază este de 433 de milioane de dolari, iar împreună cu penalitățile pentru întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. În același timp, din anumite motive, reprezentanții Republicii Moldova nu doresc să recunoască suma datoriilor acumulate”, a spus Kuprianov, vineri seara, citat de presa rusă. Totodată, el a insistat că noul preț la gaze corespunde condițiilor de piață.
Kuprianov a declarat că Gazprom este gata să extindă contractul, dacă Chișinăul va achita datoria. „În pofida datoriilor acumulate, partea moldoveană s-a adresat cu rugămintea de a extinde contractul de livrări pentru octombrie și noiembrie. Gazprom a venit și de data aceasta în întâmpinare – a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să extindă contractul pentru noiembrie, dacă partea moldoveană va achita integral livrările pentru septembrie și octombrie”, a adăugat Kuprianov. Potrivit lui, dacă acest lucru nu se va întâmpla și „nu va fi semnat un nou contract de pe 1 decembrie, atunci Gazprom va opri livrările de gaze în Moldova”.
„Aici nu e amestecată niciun fel de politică, Gazprom este o societate comercială și nu poate lucra în pierdere. (…) Există limite ale răbdării. Moldova singură provoacă această criză”, a spus reprezentantul concernului rus.
El a adăugat că Gazprom este nedumerit de informațiile potrivit cărora Chișinăul ar intenționa să lichideze întreprinderea MoldovaGaz căreia îi aparțin datoriile.
De la începutul lunii octombrie, Gazprom a redus până la 67% volumul gazelor livrate pe malul drept al Nistrului și a cerut un preț de peste patru ori mai mare decât la începutul anului, pe fundalul unei crize internaționale a prețurilor la energie. Cu toate acestea, potrivit datelor analistului economic Viceaslav Ioniță (IDIS „Viitorul”), plățile pentru gazu importat din Rusia vor reprezenta anul acesta numai 8,5% din PIB, o sumă aproape de două ori mai mică decât media obișnuită de până în 2015, 15-10% din PIB.
sursa: europalibera.org
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…