Select your Top Menu from wp menus

Gata cu lucrările copy-paste: Primul soft anti-plagiat a fost elaborat la ASEM

Premieră anti-plagiat la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM). Doctorandul Constantin Sclifos de la ASEM a elaborat un soft care verifică orice teză de licență și identifică pasajele plagiate din alte lucrări. Acum, soft-ul este în fază finală de testare, iar din 2013, instituţia promite să pună capăt industriei de vînzare a lucrărilor de licenţă.

Conform procedurii, în baza de date la care are acces doar un grup restrîns de persoane, au fost introduse tezele susţinute de către absolvenţi în ultimii trei ani. În cazul în care sînt depistate fraze similare, programul identifică rapid pasajele copiate, le înserează cu roşu şi arată ponderea acestora în totalul lucrării, dar și de la cine a copiat autorul.

„Verificarea tezelor din anul acesta a arătat şi coincidenţe de 100%, dar și de 40 – 50%. Sistemul nu este încă „un judecător”, este mai degrabă un instrument pe care îl pot folosi şefii de catedre, comisiile de examinare şi rectoratul pentru a depista mai uşor acţiunile de furt intelectual şi a demonstra asta la nivel intern, deocamdată”, spune autorul programului.

Pentru ca să fie pus în practică, Regulamentul şi mecanismele de aplicare a programului trebuie să fie adoptate de Senatul ASEM.

Sursa: noi.md