Gas Natural Fenosa vrea tarif mai scump – Leancă promite importul curentului mai ieftin – ANRE paralizat

Compania Gas Natural Fenosa solicită Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru furnizarea şi distribuţia energiei electrice, informează un comunicat al Serviciului de presă al ANRE.Furnizorul de energie electrică motivează “cererea de ajustare a tarifului prin modificarea ratei de schimb a valutei naţionale şi necesitatea actualizării costurilor de distribuţie şi furnizare”. ANRE nu oferă alte precizări şi care ar fi majorarea solicitată de unul dintre principalii operatori de energie electrică.

Potrivit MOLDPRES în aprilie 2013, după semnarea unui nou contract de procurarea a energiei electrice, Gas Natural Fenosa solicitase ANRE majorarea cu 14% a tarifelor pentru populaţie, însă ANRE aşa şi nu a mai examinat această cerere. Ultima majorare a tarifelor la energia electrică furnizată de Gas Natural Fenosa a fost aprobată în mai 2012, cînd tariful pentru populaţie a fost majorat cu 6,8%, de la 148 de bani la 158 de bani pentru un kWh. La stabilirea tarifului a fost luat în calcul o rată medie de schimb de 11,86 lei pentru un dolar SUA. În ultimele luni cotaţia medie oficială se menţine la nivelul de 13 lei pentru un dolar şi mai mult.

Pe de altă parte săptămâna trecută premierul Iurie Leancă , în cadrul vizitei în satul Hagimus, în apropiere de frontiera administrativă cu Transnistria a declarat că Moldova va fi asigurată cu energie electrică mai ieftină, din Ucraina.
Potrivit agenţiei „Infotag„, prim-ministrul a spus că în cadrul vizitei recente la Kiev, unde s-a întîlnit cu premierul ucrainean, Arseni Yaţeniuk, s-a ajuns la un consens în privinţa posibilităţii de a procura energie electrică de la Ucraina la un preţ mult mai mic decît de la CTE Cuciurgan, care aparţine gigantului rus Inter RAO EES.

De menţionat în context, că Adevărul scria acum o săptămână despre faptul că de câteva săptămâni activitatea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) este paralizată, după ce o instanţă de judecată i-a interzis directorului general Victor Parlicov să ocupe funcţia timp de un an.Parlivoc spune că la plecare a semnat două ordine prin care atribuţiile sale au fost delegate la doi directori ANRE – Octavian Lungu şi Ghenadie Pârţu. Cu toate acestea, niciunul din cei doi nu îndrăzneşte să pună semnătura pentru a convoca Consiliul de Administraţie al ANRE, aşteptând o decizie a Parlamentului.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago