Autoritățile găgăuze din Republica Moldova cer introducerea unei cote de cinci deputați în Parlamentul de la Chișinău (format din 101 deputați), a anunțat marți președintele Adunării Populare (legislativul) de la Comrat, Dmitri Constantinov.Acesta a declarat în cadrul primei ședințe a unei comisii formate din deputați de la Chișinău și Comrat că această cotă ar fi necesară pentru a oferi siguranță că găgăuzii sunt reprezentanți în Parlamentul de la Chișinău. ‘Noi vrem să avem o cotă permanentă. Nu este de ajuns ca să participăm pe listele de partid. Noi vrem o garanție clară ca să avem cinci deputați în conformitate cu această cotă’, potrivit lui Constantinov.
Președintele Parlamentului Igor Corman a evitat să comenteze această solicitare, accentuând că nu dorește politizarea discuțiilor în cadrul comisiei nou-formate care are drept scop de a examina în ce măsură legislația națională este în concordanță cu privire la legea care se referă la statutul special al Găgăuziei.
Comisia respectivă a fost creată în urma unor disensiuni dintre Chișinău și Comrat, mai ales în contextul a două referendumuri declarate ilegale de justiție, defășurate la 2 februarie, la care populația din regiune s-a pronunțat în favoarea dreptului la autodeterminare și a aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Unitatea Teritorial Autonomă Gagauz Yeri (Găgăuzia) are o populație de circa 150.000 persoane (aproximativ 4% din populația Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană), dintre care peste 80% sunt găgăuzi (populație ortodoxă, de origine turcă). La începutul anilor ’90 ai secolului trecut, în regiune a existat o mișcare separatistă, care la un moment dat a anunțat și independența regiunii, nerecunoscută însă. În 1994, a fost recunoscut prin lege statutul de regiune autonomă. Găgăuzia are propriul guvern (comitetul executiv) și parlament (adunarea populară) și este condusă de un bașcan (guvernator), care este șeful puterii executive. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale — în primul rând rusa, apoi găgăuza și, aproape deloc, româna.
sursa: agerpres.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…