Funcţionarii publici, obligaţi să raporteze cazurile de corupţie. Experți în domeniu critică proiectul de lege

Toţi funcţionarii publici, angajaţii din sistemul de Drept, cum ar fi avocaţii, notarii şi executorii judecătoreşti, experţii judiciari, conducătorii întreprinderilor de stat, dar şi liderii organizaţiilor de partid ar putea fi obligaţi prin lege să raporteze cazurile de corupţie. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 23 septembrie, un proiect de lege în acest sens, elaborat de către Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului Legii cu privire la obligaţia de raportare a actelor de corupţie şi a formelor de comportament corupţional, persoanele vizate vor fi obligate să raporteze actele de corupţie la CNA în termen de cel mult trei zile. Angajații Centrului vor avea la dispoziţie 30 de zile ca sa verifice informaţia.

Proiectul de lege prevede răspunderea disciplinară pentru funcţionarii care nu vor comunica despre actele de corupţie pe care le cunosc şi răspunderea penală pentru cei care vor comunica cu bună ştiinţă informaţii false. Actul normativ mai prevede şi măsuri de protecţie pentru cei care vor raporta acţiunile de corupţie, cum ar fi confidenţialitata, protecţia datelor cu caracter personal, transferarea la alt loc de muncă, asigurarea securităţii personale. Totodată, funcţionarii publici vor fi scutiţi de obligaţia de a-şi denunţa rudele apropiate pentru infracţiuni de corupţie.

Viceministrul Nicolae Eşanu susţine că acest proiect de lege este oportun pentru prevenirea şi contracararea fenomenului corupţiei. “Având în vedere că lupta eficientă cu corupţia constituie una din principiile de bază ale statului de drept, apare necesitatea stringentă în prevenirea şi combaterea fenomenului corupţional, promovarea şi asigurarea independenţei, responsabilităţii şi profesionalismului serviciilor prestate de profesioniştii sectorului Justiţiei”, a declarat Nicolae Eşanu în apărarea proiectului.

Galina Bostan, preşedinta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, consideră proiectul drept ineficient. “Este un proiect ambiguu, cu mai multe probleme. În special ce ţine de responsabilitatea pentru neraportarea sau raportarea actelor de corupţie. Cred că eficienţa în urma implementării aceste legi va fi nulă”, este de părere Galina Bostan.

Proiectul de lege urmează să fie examinat şi votat de Parlament.

sursa: anticoruptie.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

o zi ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

4 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

o săptămână ago