Select your Top Menu from wp menus

Fumătorii moldoveni vor plăti o taxă pe viciu, din 2014

Fumatul devine o plăcere tot mai costisitoare. Pe lângă accizele la tutun, care se vor dubla în următorii cinci ani, fumătorii vor plăti din 2014 și o taxă specială pe viciu. Măsura face parte din Programul național privind controlul tabagismului pentru anii 2012-2016, aprobat ieri de Guvern.

Deocamdată, nu se știe cu cât se vor scumpi țigările. Taxa inclusă în preț urmează să fie stabilită prin lege. „Dacă am aplica 4% la fiecare pachet, vom obține venituri la buget de peste 380 de milioane de lei”, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatâi.

Guvernanții vor astfel să împuște doi iepuri dintr-o dată. Costurile mari ar putea să-i determine pe mulți moldoveni să renunțe la fumat, iar banii adunați vor fi utilizați pentru campaniile de promovare a modului sănătos de viață.

În Republica Moldova, fiecare al doilea bărbat, 7% din femei și 13% din adolescenți fumează. Medicii avertizează că fumatul provoacă boli cardiace, cerebrovasculare și pulmonare, cancer, diabet zaharat și ateroscleroză.

Potrivit prognozelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2012 fumatul va ucide 5 milioane de oameni în lume.

sursa: adevarul.md

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/fumatorii-moldoveni-vor-plati-o-taxa-pe-viciu-din-2014/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19