Armata elveţiană a organizat un exerciţiu de pregătire a trupelor sale pe parcursul căruia a simulat un atac comis asupra Elveţiei de către Franţa, marele ei vecin, supraîndatorat financiar, informează lemonde.fr.
Ştirea ocupă primul loc în topul celor mai partajate articole, duminică, pe site-ul Le Monde, informaţia despre acest exerciţiu militar insolit stârnind ironiile cititorilor publicaţiei franceze.
„În fiecare an, Marele Stat Major elveţian dă dovadă de o imaginaţie debordantă”, afirmă autorii acestui articol apărut pe site-ului publicaţiei Le Monde. Anul trecut, armata elveţiană şi-a imaginat, în cadrul exerciţiului militar „Stabilo Due”, o Europă scufundată în haosul provocat de prăbuşirea monedei euro şi un aflux masiv de refugiaţi în micuţa Republică helvetă. Acea simulare a făcut ocolul lumii, generând articole amuzante chiar şi în presa americană.
În acest an, scenariul noului exerciţiu al brigăzilor blindate din Elveţia romandă, denumit „Duplex-Barbara”, a simulat nici mai mult nici mai puţin decât un atac francez împotriva Confederaţiei helvete, a dezvăluit publicaţia Le Matin Dimanche.
Exerciţiul, care s-a derulat în perioada 26-28 august, presupunea că Franţa, aflată într-o completă derută financiară, s-a dezintegrat în mai multe entităţi regionale, sub efectul crizei financiare. Una dintre acestea, denumită Saônia, corespunzând actualului departament francez Jura, decide să atace Elveţia prin trei puncte de trecere, apropiate de oraşele Neuchâtel, Lausanne şi Geneva, potrivit unui hărţi publicate în Le Matin Dimanche. O organizaţie paramilitară apropiată de guvernul din Saônia, denumită BLD („Brigada liberă din Dijon”), vrea „să vină să recupereze banii pe care Elveţia i-a furat din Saônia”, cu scopul de a şterge datoria saoniană şi de a organiza atentate în Elveţia.
„Pentru a fi credibilă, armata elveţiană trebuie să anticipeze ameninţările din secolul al XXI-lea”, a reacţionat Antoine Vieillard, consilier general al provinciei Haute-Savoie. Daniel Berger, comandantul brigăzii de vehicule blindate elveţiene, consideră că „exerciţiul nu are nimic de-a face cu Franţa pe care noi o apreciem, dar a fost pregătit încă din 2012, atunci când relaţiile fiscale franco-elveţiene erau mai puţin tensionate. Oraşele franceze de pe hartă sunt menţionate doar pentru a oferi soldaţilor o scară reală a dimensiunii geografice”.
Duminica trecută, elveţienii au votat cu o largă majoritate pentru menţinerea sistemului lor militar actual, fondat pe serviciul militar obligatoriu. Astfel, 73,2% dintre votanţi au spus „Nu” propunerii iniţiate de Grupul pentru o Elveţie fără armată (GSSA) care solicita desfiinţarea serviciului militar obligatoriu şi înlocuirea acestuia cu voluntari sau o armată alcătuită din militari profesionişti.
Armata miliţiilor elveţiene, constituită din cetăţeni-soldaţi, este considerată drept unul dintre stâlpii fondatori ai naţiunii elveţiene. Efectivele sale sunt de 155.000 de persoane în prezent. În Europa, majoritatea ţărilor au renunţat la serviciul militar obligatoriu în favoarea armatelor alcătuite din militari profesionişti.
După publicarea acestui articol pe site-ul Le Monde, reacţiile cetăţenilor francezi nu s-au lăsat aşteptate, cei mai mulţi dintre ei reacţionând cu mult umor faţă de acţiunea armatei elveţiene.
„Această poveste elveţiană are mai mult umor decât bancurile cu belgieni”, spune un cititor în comentariul său, referindu-se la tradiţionalele glume şi ironii dintre francezi şi belgieni.
„Obiectivul invaziei Elveţiei: Le furăm toată ciocolata şi mai ales reţetele. Bonus: vom captura celebra marmotă”, a scris un alt cititor.
sursa: mediafax.ro