ub titlul « Francez şi vice-premier al Moldovei » revista Le Point schiţează în ultimul său număr portretul lui Stéphane Bridé. Acesta a fost numit în guvernul de la Chişinău cu o singură misiune, aceea de a eradica corupţia.
« Misiunea lui Stéphane Bridé este atipică, la fel dealtfel ca şi parcursul personal al acestui francez. De şase luni de zile el este vice-premier şi ministru al Economiei al Republicii Moldova. A căuta în Europa de Vest sau şi mai departe competenţe care lipsesc acasă este ceva la modă în fostele republici sovietice supărate cu Rusia lui Vladimir Putin », notează ziaristul de la Le Point. « Diplomaţia georgiană a fost astfel déjà condusă de o franţuzoaică iar Ucraina şi-a numit un lituanian la Economiei şi o americancă la Finanţe ».
« Contrar precursorilor săi, Bridé nu avea însă nicio legătură familială cu Moldova când a sosit la Chişinău în 1999. Angajat mai întâi la France Télécom, francezul a lucrat apoi pentru două cabinete de audit, Ernst & Young şi Grant Thornton. Punctul decisiv a intervenit când s-a căsătorit cu o moldoveancă şi a căpătat cetăţenia moldovenească ».
« In căutarea unui tehnocrat european competent, Partidul democrat, principala formaţiune a coaliţiei din Moldova, i-a propus portofoliul Economiei. « Stéphane Bridé a fost ales pentru că s-a născut într-o ţară cu cultură democratică şi de bună guvernare » spune un om de afaceri străin citat de Le Point. « Niciun moldovean nu ar avea curajul să se ia de anumite interese superioare » mai precizează respectivul. Din spusele sale, « cu excepţia partidelor pro-ruse care sunt finanţate de Moscova, mai toate celalte formaţiuni – inclusiv Partidul democrat – întreţin cu oligarhii şi băncile din Moldova relaţii contra-naturii. « Băncile sunt un vector de putere economică şi politică fără egal » explică ziaristului francez preşedintele filialei locale a băncii Société Générale.
Le Point reaminteşte în acest context afacerea zisă « a miliardului de dolari ». Fiecare are la Chişinău o teorie despre destinaţia finală a acestei sume deturnate dar în realitate nimeni nu ştie nimic, cu excepţia, evident, a destinatarilor » mai scrie revista franceză. « Acest scandal era cât pe ce să compromità dealtfel intrarea lui Stéphane Bridé în guvernul moldovean întrucât fostul patron al acestuia, cabinetul de audit Grant Thornton, fusese cel care auditase cele trei bănci implicate în scandalul mai sus amintit. Nu-i deci de mirare că această afacere « a miliardului de dolari » îl va urmàri pe veci pe vice-premierul moldovean şi îi va mai da multă bătaie de cap ».
sursa: rfi.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…