Categories: SocialȘtiri

Fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare și fostul viceministru al Afacerilor Interne a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție

Un șef de direcție din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care anterior a ocupat funcția de viceministru al afacerilor interne și șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, media din capitală scriind că este Veaceslav Ceban și un angajat al Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție. Celor doi li se incriminează că ar fi primit zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, vameșul ar fi extorcat 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul șefului de direcție de la SPPS, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a unui proces penal pornit pe fabricarea și punerea în circulație a cardurilor bancare.

Dat fiind faptul că denunțătorul nu dispunea de suma pretinsă, întelegerea a ajuns până la vânzarea apartamentului acestuia pentru a face rost de bani. Vameșul ar fi găsit și un cumpărător pentru acel imobil, care, însă, nu a putut fi vândut din motiv că era înregistrat pe o terță persoană.

Ulterior, dând asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul funcționarului de la SPPS, vameșul a prezentat drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță, s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate, 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, pănă la data de 24 iunie curent.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, atât angajatul vamal, cât și șeful de direcție de la SPPS au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea administrării probelor utile și pertinente pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei.

Un dosar penal a fost pornit pe acest caz în temeiul art. 326 alin. 3. Cod penal al Republicii Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 7 ani de închisoare.

Urmărirea penală este exercitată de un grup de ofițeri și procurori anticorupție.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

5 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

7 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago