Categories: SocialȘtiri

Fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare și fostul viceministru al Afacerilor Interne a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție

Un șef de direcție din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care anterior a ocupat funcția de viceministru al afacerilor interne și șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, media din capitală scriind că este Veaceslav Ceban și un angajat al Serviciului Vamal au fost reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție. Celor doi li se incriminează că ar fi primit zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, vameșul ar fi extorcat 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul șefului de direcție de la SPPS, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a unui proces penal pornit pe fabricarea și punerea în circulație a cardurilor bancare.

Dat fiind faptul că denunțătorul nu dispunea de suma pretinsă, întelegerea a ajuns până la vânzarea apartamentului acestuia pentru a face rost de bani. Vameșul ar fi găsit și un cumpărător pentru acel imobil, care, însă, nu a putut fi vândut din motiv că era înregistrat pe o terță persoană.

Ulterior, dând asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul funcționarului de la SPPS, vameșul a prezentat drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță, s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate, 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, pănă la data de 24 iunie curent.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, atât angajatul vamal, cât și șeful de direcție de la SPPS au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore. La moment se întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea administrării probelor utile și pertinente pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei.

Un dosar penal a fost pornit pe acest caz în temeiul art. 326 alin. 3. Cod penal al Republicii Moldova. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 7 ani de închisoare.

Urmărirea penală este exercitată de un grup de ofițeri și procurori anticorupție.

RadioOrhei

Recent Posts

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

7 ore ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

9 ore ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

3 zile ago

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

4 zile ago