Categories: PoliticSocialȘtiri

Foşti procurori despre reforma Procuraturii şi independenţa procurorilor

Reforma Procuraturii nu a eliberat instituţia de sub influenţa politicului şi nici nu a asigurat independenţa procurorilor. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN. Pe de altă parte, reprezentanții coaliţiei de guvernare consideră că reforma se află la început, iar implementarea ei va da rezultate.

Fostul procuror şi actualul deputat socialist, Vladimir Ţurcan, susţine că Procuratura este în continuare sub influenţa politicului, reforma fiind mimată. „ Trebuie să fim realişti. Această reformă este o dare de seamă pe care Chişinăul a trebuit să o dea partenerilor străini, care au alocat milioane pentru reformarea justiţiei. Ştiu că sunt procurori oneşti, însă ei sunt limitaţi în acţiunile lor. Procuratura continuă să fie un instrument în mâna politicienilor aflaţi la guvernare pentru a se răfui cu oponenţii incomozi”, a declarat socialistul.

Fostul procuror al municipiului Chişinău, Ion Diacov, susţine că noua Lege cu privire la Procuratură, intrată în vigoare în august 2016, conţine erori de ordin juridic: „Au creat două procuraturi specializate, dintre care una se numeşte Procuratura pentru combaterea criminalităţii organizate. Nu avem aşa noţiune juridică în legislaţia noastră. Vreau să fiu optimist că vom avea cândva o procuratură profesionistă şi independentă, însă cu actuala componenţă, nu prea cred că vom avea degrabă aceste rezultate”.

Nicolae Ursu, preşedintele Asociaţiei veteranilor din Procuratură, susţine că Procuratura, la fel ca şi instanţele de judecată, acţionează selectiv. „Vom vedea cu timpul cum va fi implementată reforma. Procurorul trebuie să dea dovadă de verticalitate şi din start să pună punctele pe i. Dacă se va lăsa de la început influenţat politic, totul va eşua. Trebuie să se renunţe la comenzile politice, să se respecte principiul că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii”, a spus Ursu.

Deputatul din coaliţia de guvernare, Anatolie Zagorodnîi, consideră că problemele în Procuratură au început în 2009, când coaliţia de la guvernare a repartizat pe criterii politice controlul instituţiilor statului, iar societatea civilă şi mass-media „au luat mămăligă în gură”, dar s-a arătat optimist. „Reforma Procuraturii va scoate instituţia de sub influenţa politicului şi lucrurile vor decurge normal”.

RadioOrhei

Recent Posts

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

2 zile ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

2 zile ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

3 zile ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

3 zile ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

5 zile ago