Moldova reprezintă un grad sporit de risc pentru investitori. Şi asta din cauza instabilităţii clasei politice, dar şi a legislaţiei imperfecte. De această opinie este fostul director al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman. Declaraţia a fost exprimată în cadrul emisiunii ”Interpol” de la TV7.
Invitat în cadrul emisiunii, fostul şef al CNPF a recunoscut că mediul de afaceri din Moldova poate supravieţui cu mare greu pe piaţă, iar de cele mai multe ori, statul în loc să-i ajute, funcţionarii le pun mai mari piedici. ”Dacă aş fi investitor, al ocoli Republica Moldova pentru a aduce bani aici. Pentru că nu există siguranţa zilei de mâine. Şi asta deoarece nu există stabilitate legislativă şi se schimbă foarte des actorii politici”.
Referindu-se la cazul BEM şi arestul fostului lider de partid, Vlad Filat, Artur Gherman susţine că deţinea unele informaţii privitor la situaţia Băncii de Economii încă din 2013. ”Relaţia mea cu PLDM s-a răcit încă din 2013, atunci când am încercat să spun şi să întreg despre BEM. Atunci, unii colegi s-au apropiat de mine şi mau întrebat ce vreau să fac, iar în august 2013, am primit un telefon de la Vlad Filat. În timpul convorbirii telefonice, acesta mi-a vorbit foarte urât şi arogant. Şi cred că acest lucru a dus şi la demisia mea din funcţia de director CNPF, pentru că am devenit incomod. După toate informaţiile apărute în presă cu referire la BEM, pot să cred că Vlad Filat a fost implicat în acest scandal. Şi toate acestea nu ieşeau la iveală dacă Filat nu era certat cu Plahotniuc”, mai declară Artur Gherman.
Totodată, fostul şef al CNPF a lăsat să se înţeleagă că sistemul bancar din Moldova este controlat de două-trei persoane, printre care Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon, care ar controla şi piaţa asigurărilor.
Discutând despre PLDM şi ultimele decizii luate de formaţiune, fostul membru consideră că PLDM trece printr-o perioadă de dezintegrare. Potrivit lui, rezolvarea problemei constă în schimbarea liderilor de partid şi o nouă abordare a calităţii de mebru.
Artur Gherman a deţinut funcţia de şef al Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare din iulie 2013 până în aprilie 2015, după ce colegii lui de partid au votat, deopotrivă cu parlamentarii din PD şi PCRM, demisia lui, sub pretextul că s-ar face vinovat de situaţia creată în sitemul bancar. Tot atunci, Gherman a părăsit şi PLDM.