Select your Top Menu from wp menus

FMI: Lipsa clarităţii privind proprietarii băncilor este o problemă importantă

În viziunea FMI, una dintre cele mai importante probleme din sectorul financiar-bancar moldovenesc rezultă din lipsa clarităţii privind proprietarii beneficiari finali ai băncilor, ceea ce de fapt înseamnă, că nu sunt cunoscute, în definitiv, persoanele care controlează băncile. Acest lucru le permite unor persoane sau grupuri să obţină controlul asupra băncilor mari din Republica Moldova, evitând controlul adecvat din partea organului de supraveghere. De această părere este Armine Khachatryan, reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova, care a răspuns la un şir de întrebări adresate de jurnalişti, transmite IPN.

„Riscul care s-a materializat în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank constă în faptul, că aceste bănci pot fi ulterior gestionate în interesul personal al acţionarilor, fără a fi asigurat un sistem adecvat de control, punând în pericol finanţele clienţilor şi banii publici. O altă problemă importantă constă în ingerinţa politicului şi justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor. De exemplu, acţiunile întreprinse de Banca Naţională a Moldovei pentru blocarea acţionarilor care au acţionat în mod concertat într-un şir de bănci au fost ulterior contestate în instanţele de judecată şi apoi suspendate”, a menţionat reprezentanta FMI.

Potrivit acesteia, Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), responsabilă de supravegherea înregistrării şi transferurilor de acţiuni în băncile cotate la bursă, nu a iniţiat investigaţii şi nu şi-a exprimat îngrijorarea. La fel, BNM şi Serviciul prevenire şi combatere a spălării banilor al Centrului Naţional Anticorupţie nu au întreprins nici o acţiune serioasă împotriva acţionarilor şi conducerii băncilor, care au încălcat reglementările ce ţin de combaterea spălării banilor.

„Guvernarea slabă din sectorul bancar este o reflectare a unui set complex de probleme, inclusiv a deficienţelor mecanismelor de gestionare a riscurilor din băncile comerciale, a deficienţelor procesului judiciar şi cadrului legal şi a lipsei independenţei operaţionale a instituţiilor de reglementare bancară. Lipsa transparenţei proprietarilor beneficiari finali ai băncilor împiedică autoritatea de reglementare să asigure o precondiţie cheie pentru un sistem bancar solid şi bine guvernat, şi anume să se asigure, că proprietarii şi managerii băncilor îndeplinesc cerinţele de competenţă şi onorabilitate”, a opinat Armine Khachatryan.

Oficiala mai spune că lipsa transparenţei proprietarilor băncilor, de rând cu mecanismele slabe de control intern, creează spaţiu pentru abuzuri, permiţând efectuarea unor tranzacţii care periclitează stabilitatea întregului sistem bancar. BNM nu este unica autoritate responsabilă pentru asigurarea unui cadru de supraveghere funcţional. O guvernare bancară bună se sprijină pe fundaţii legislative, de reglementare şi instituţionale eficiente – dar ele sunt fragile în Moldova. Armine Khachatryan adaugă că o privire în ansamblu denotă, că în Moldova sectorul bancar ca un tot întreg nu a fost capabil să îşi îndeplinească rolul său de bază – intermedierea financiară, prin canalizarea economiilor spre investiţii productive, contribuind la creşterea economică. În special, costul pentru societate al fraudei care deja a avut loc a fost unul foarte mare şi a dus la creşterea semnificativă a ratelor de dobândă, irosirea rezervelor valutare, majorarea datoriei publice şi a cheltuielilor pentru deservirea ei, precum şi pierderea încrederii creditorilor externi.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/fmi-lipsa-claritatii-privind-proprietarii-bancilor-este-o-problema-importanta/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19