Categories: PoliticȘtiri

FMI a aprobat o finanţare de urgenţă în valoare de peste 235 milioane dolari pentru R. Moldova. Expert economic: În practică, dobînda percepută de FMI este de 0,25%

Consiliul director al Fondului Monetar internaţional a aprobat acordarea unei finanţări de urgenţă în valorae de 235,1 milioane dolari pentru echilibrarea bugetului Republicii Moldova, afectat de pandemia de COVID-19. Dintre cei 235,1 milioane dolari, 78,4 milioane sunt acordate în cadrul Facilităţii de credit rapid, iar 156, 7 milioane dolari sunt acordate prin Instrumentul de finanţare rapidă.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă a precizat pentru TVR MOLDOVA că, în practică, dobânda percepută de FMI pentru state ca Republica Moldova este de 0,25%.

„Acum în perioada pandemiei de COVID-19, este posibil ca dobânda să fie mai mică – 0,20% sau chiar 0,15%”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Amintim că în ce priveşte împrumutl de 200 milioane de euro, provenit din Rusia, dobânda percepută este de 2%, cu o perioadă de graţie de 10 ani.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul Ion Chicu a precizat că banii vor fi folosiţi pentru finanţarea a peste jumătate din deficitul bugetar pe acest an.

Premierul ION CHicu a mai precizat în postare că aşteaptă acelaşi sprijin din partea Uniunii Europene, căreia i-a trimis o scrisoare în acest sens.

Amintim că Peter Michalko, ambasadorul UE la Chişinău, a trecut în revistă ajutorul anunţat pentru R. Moldova din partea UE: ajutor imediat (deja oferit) în valoare de 87 de milioane de euro, realocarea a 140 de milioane de euro pentru necesităţi imediate  şi redirecţionarea altor 700 de milioane de euro din alte programe pentru uşurarea poverii impactului socio-economic a virusului pentru ţările din Parteneriatul Estic, dar şi alte 100 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor din R. Moldova.

sursa: tvrmoldova.md

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

19 ore ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

19 ore ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

19 ore ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

o zi ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

o zi ago