Categories: PoliticȘtiri

Fiscul NU ÎI VA VERIFICA PE DEPUTAȚII care au donat partidelor mai mult decât au câştigat

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) nu va controla sursa veniturilor mai multor deputați care au donat partidelor în ultima campanie electorală sute de mii de lei. Asta reiese dintr-un răspuns al Fiscului la o solicitare de informații a Asociației Presei Independente. Printre deputații generoși sunt socialiștii Marina Rădvan, Ion Ceban și Vladimir Odnostalko sau liberal-democratul Ștefan Creangă.
Nimeni nu vrea să verifice, instituțiile își pasează responsabilitatea
În luna noiembrie 2014 Comisia Electorală Centrală a expediat o scrisoare Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în care i-a solicitat să verifice sursele de venit ale tuturor candidaților pentru funcția de deputat care au donat partidelor înainte de scrutin sume mai mari de 100 de mii de lei. De atunci au trecut 9 luni și nicio persoană nu a fost verificată.
La începutul lunii martie 2015 IFPS ne-a informat că nu a făcut verificările solicitate de Comisie și că acestea va fi posibil de efectuat doar după data de 25.03.2015, adică după ce vor fi depuse declaraţiile de venituri ale persoanelor fizice. Am revenit cu o solicitare în luna iulie, când toate declarațiile de venituri ale persoanelor fizice și juridice au fost depuse. Acum, în luna septembrie, într-un nou răspuns la o solicitare de informații, Fiscul sugerează că tipul de control solicitat de CEC vizează ”subiecți ai estimării prin metode indirecte, care efectuează pe parcursul unui an fiscal ieșiri de bunuri, mijloace bănești prestări servicii ce depășesc suma de 500 mii lei”. Astfel, concluzionează șeful-adjunct al IFPS, Gheorghe Cojocari, care semnează scrisoarea, ”IFPS în cadrul controalelor fiscale asupra respectării legislației fiscale va ține cont de informația recepționată de la Comisia Electorală Centrală”.
Transparența fondurilor electorale rămâne un vis


Deputații socialiști Marina Radvan și Vladimir Odnostalko au donat sute de mii de lei PSRM, chiar dacă nu au declarat niciun venit în ultimii doi ani

În cadrul campaniei electorale din luna noiembrie 2014 jurnaliştii au descoperit o serie de candidaţi, unii dintre care au devenit deja deputaţi, care ar fi donat partidelor sume mai mari decât câştigurile. Moldova Curată a scris despre câţiva dintre ei. De exemplu, socialista Marina Radvan (24 de ani) a donat PSRM 165 700 de lei, chiar dacă în ultimii doi ani nu a câștigat niciun ban. Ea ne-a spus atunci că nu ne poate răspunde la întrebarea de unde are banii donați.

La fel, Vladimir Odnostalko, azi deputat, ar fi donat formațiunii conduse de Igor Dodon 256 600 de lei, chiar dacă nu a indicat în declarația depusă la CEC niciun venit în ultimii doi ani. Acești bani i-ar fi adunat dacă avea în ultimii 3 ani un salariu lunar de 7 mii de lei și nu ar fi cheltuit din el niciun ban. Responsabilul de finanțele PSRM, Corneliu Furculiță, ne-a spus că cei doi, Radvan și Odnostalko ”au avut probabil economii pe care au decis să le ofere partidului”.
Și actualul deputat de la PLDM, Ștefan Creangă a fost generos cu partidul. El a donat 100 de mii de lei, însă a spus pentru Moldova Curată că ”își poate permite”. Veniturile lui din ultimii doi ani dinainte de alegeri au depășit 700 de mii de lei.
Rapoartele financiare ale partidelor, o formalitate
În prezent, nimeni nu verifică dacă acestea sunt forme de ascundere a adevăraţilor finanţatori ai formaţiunilor politice sau scheme de punere în circulaţie a banilor ilegali. Faptul că rapoartele financiare ale partidelor depuse în campaniile electorale sunt mai mult o formalitate o recunosc și unii experți anticorupție. Ianina Spinei de la Transparency International Moldova spune că în prezent nu avem un mecanism eficient de verificare a transparenței fondurilor electorale. ”Noi, cei de la Transparency International Moldova, atunci când am efectuat un studiu despre sistemul de integritate am propus să fie creat un organ interministerial sau interinstituțional din care să facă parte reprezentanți ai CEC, ai Fiscului și ai instituţiilor responsabile de investigaţii, care pot reacționa foarte prompt la eventuale abateri, inclusiv când există temeri că s-a donat mai mult decât s-a câștigat. Instituțiile trebuie să lucreze împreună. Dacă apar suspiciuni de încălcare a legislației electorale, ele trebuie să fie cercetate. Nu putem spune că doar Fiscul răspunde de asta, ei trebuie să lucreze împreună, mai ales în perioada alegerilor”, spune Ianina Spinei.

sursa: http://www.moldovacurata.md/news/view/fiscul-nu-ii-va-verifica-pe-deputatii-care-au-donat-partidelor-mai-mult-decat-au-castigat

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago