Fenomenului corupției ce subminează securitatea națională, discutat în cadrul ședinței extraordinare a Colegiului SIS

Activitatea de prevenire și combatere a fenomenului corupției ce subminează securitatea națională a fost declarată prioritară în cadrul Serviciului de Informații și Securitate pentru anul 2021.

Obiectivul a fost aprobat în cadrul ședinței extraordinare a Colegiului Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, desfășurată la 30 decembrie 2020, urmare a discuțiilor purtate de către Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, și Alexandr Esaulenco, directorul SIS.

În alocuţiunea sa, Alexandr Esaulenco s-a referit la sarcinile pe care urmează să și le asume instituţia pe parcursul anului 2021 şi măsurile speciale de competenţă funcţională ce vor contribui la asigurarea şi menţinerea securităţii naționale.

La fel, directorul SIS a făcut o retrospectivă a activității și a reiterat principalii factori de risc de natură internă și externă ce s-au conturat pe parcursul anului curent, dar și care au fost acțiunile Serviciului orientate în direcția anihilării acestora atât din punct de vedere informativ, cât și contrainformativ.

Un subiect aparte a fost acordat fenomenului corupţiei care s-a manifestat în ultimii ani ca cea mai gravă formă de ameninţare la adresa securităţii naţionale, reflectată inclusiv prin numărul de investigaţii ale ofițerilor de informații și securitate pe manifestările cu cel mai mare impact economico-social.

La fel, a fost menționat că instituția a avut în vizor mai multe procese corupţionale în diverse sectoare cum ar fi: organele de stat, justiţie, ramurile strategice ale economiei naţionale, sectoarele financiar-bancar, fiscal, vamal etc.

Directorul Serviciului a enumerat un şir de priorităţi ce urmează a fi puse în aplicare în perioada imediat următoare pentru a preveni și descuraja infracțiunile de corupţie şi formele asociate acesteia. Unele care se impun în mod imperios vizează dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor instituţionale şi concentrarea maximă asupra sectoarelor de impact privind securitatea naţională, precum și dezvoltarea capacităţilor combative asupra fenomenului ale Serviciului de Informaţii şi Securitate.

 La finele şedinţei, Colegiul a adoptat o hotărâre privind subiectele abordate, venind cu propuneri şi stabilind termeni de realizare a acestora.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago