Fenomenul numit conflict transnistrean nu există în mentalitatea colectivă a cetățenilor Republicii Moldova. O dovadă în acest sens ar fi faptul că acesta se regăsește pe ultimul loc în sondajele de opinie publică. Această părere aparține directorului de programe de la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
„Or, pentru cei care se află la guvernare, tot nu există acest fenomen – este vorba de o afacere, care se desfășoară în condiții specifice”, este de părere Oazu Nantoi.
Expertul pe domeniul transnistrean consideră că în anul 2017 s-a observat un lucru foarte periculos pentru statalitatea Republicii Moldova și anume faptul că Vitalii Ignatiev, care se declară ministru de externe al regiunii transnistrene, circulând prin Aeroportul Internațional Chișinău, a întreprins o serie de vizite în țările europene ceea ce înseamnă că despre Transnistria, ca parte poziția căreia trebuie ascultată, nu se vorbește doar la Moscova, dar și în Uniunea Europeană. „Cu alte cuvinte, punem cruce pe ceea ce se numește caracter unitar al statului Republica Moldova”, spune Oazu Nantoi.
Jurnalistul Vlad Țurcanu susține că chiar și unii parteneri ai Republicii Moldova de peste hotare au o abordare care nu convine Moldovei și deseori la negocierile în formatul 5+2 se insistă asupra unor chestiuni periculoase pentru desfășurarea ulterioară a evenimentelor pe dimensiunea transnistreană. „Asemenea tentative au existat tot timpul pentru că unele părți ale Occidentului au interesul să pună laolaltă într-un registru de idei geostrategice regiunea transnistreană cu Chișinăul și o vreme îndelungată noi nu am acceptat așa ceva”, afirmă Vlad Țurcanu.